ŽIVOT NA VISINI

Stanujete na 12. katu i imate prekrasan pogled? Živjet ćete kraće

Život brže protječe na visini, no to ne znači da će stanari ondje brže pospremati stan ili da će brže peglati rublje

ZAGREB - Penthouse, s lijepim pogledom na cijeli grad. Četiri lifta. Tri sobe, kuhinja i kupaonica. Dva balkona - tako nekako glasio bi oglas koji bi u mnogih izazvao iskren osjećaj zavisti no od prije nekoliko dana na ovakvu se ponudu može gledati i kao ekspresnu kartu do smrti jer su američki znanstvenici ustanovili da život brže prolazi na visini.

Ne, to ne znači da se na višim katovima može brže pospremiti stan ili ispeglati rublje, nego da će oni koji žive i rade na višim katovima prije potrošiti pješčani sat sa svojim imenom.

Više nema razloga ni za zavist članovima uprava i ostalim menadžerima čiji su uredi smješteni iznad katova potrošnih zaposlenika jer sada svi mogu računati da će jednako brzo napustiti tvrtku. Oni s nižih katova zato što će ih menadžeri otpisati, a oni koji otpisuju zato što će brže potrošiti život.

Jednostavno, vrijeme brže protječe na visinama što se ustanovilo usporedbom protoka vremena na dva superosjetljiva i precizna sata koji su bili smješteni svega 33 cm jedan iznad drugoga. Pokazalo se da je vrijeme brže proteklo na onom koji je bio postavljen iznad drugoga.

Američki fizičari

Krivac za teoriju relativnosti, Albert Einstein, razvio je i teoriju koja je prije nekoliko desetljeća dokazana pokusom.

U raketi koja je letjela na velikoj visini nalazio se atomski sat, a identičan njemu mjerio je vrijeme na zemlji. Ispostavilo se da je onaj u raketi išao brže, a nedavno su fizičari s Američkog nacionalnog instituta za normiranje i tehnologiju (NIST) u Coloradu, napravili sličan pokus i ustanovili da razlika u visini od 33 centimetra, dvije stepenice, znači da će oni koji se nalaze na vrhu te dvije stepenice, brže stare.

Kozmička pravda

Naravno, riječ je o vrlo malim razlikama tako da s velikom rezervom treba uzeti zaključke o kozmičkoj pravdi između menadžera i njihovih zaposlenika. U dugačkom životu koji traje 79 godina, ta je razlika tek 90 milijarditih dijelova sekunde pa si to menadžeri vjerojatno i rado otpišu kao nadoknadu za okruženje novca koje im pripadne ili si ga uzmu.

Stipe Božić o teoriji

‘Po tome je moje vrijeme već isteklo’

- Po tome je meni vrijeme već isteklo - kaže alpinist Stipe Božić. Vjeruje da se zbog uvjeta života na visinama uistinu može brže proživjeti život, ali podsjeća kako “gore ima i euforije. S euforijom treba biti oprezan jer ona navede čovjeka na krive poteze - kaže Božić. Podsjeća i da su njegovi planinski prijatelji, šerpe, “puno sretniji od nas. Puno se češće smiju, kaže Božić. Kao i oni iz penthousea i menadžerskih ureda. ( Z. Š.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:58