RAZORNO NEVRIJEME

Stablo palo na djevojčicu, Čazma u šoku: ‘Ovako nešto ne pamtimo, a još slijede dva dana kiše..‘

‘Najveći problem je što nema struje, dalekovodi su srušeni. Ekipe Elektre intenzivno rade na saniranju štete‘

Prizori iz Čazme

 Ranko Šuvar/Cropix/Jvp Garešnica/

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved došao je danas poslije 18 sati u Čazmu koju je poharala oluja kakvu taj grad ne pamti. U njegovoj pratnji bio je i resorni ministar Ivan Paladina. Medved se sastao s gradonačelnikom Dinkom Pirakom i županom Bjelovarsko-bilogorske županije Markom Marušićem koji su ga upoznali s razmjerima štete.

image

Prevrnuti kamion

Ranko Suvar/Cropix

U nezapamćenoj oluji nastradala je jedna djevojčica koja je stradala dok se vraćala iz škole. Naime, na nju je palo stablo i slomilo joj natkoljenicu. Hitno je prevezena u Zagreb i već je operirana, piše MojPortal.hr.

image

Župan Marko Marušić, potpredsjednik Vlade Tomo Medved i gradonačelnik Dinko Pirak

BbŽ/

- Na žalost, jedno dijete je ozlijeđeno. Šteta je ogromna. Najstariji ljudi ne pamte ovakvo razorno nevrijeme. Sve službe su na terenu i pomažu ljudima koliko možemo. Najgore je što su pred nama još dva kiša dana. Oko 30 kuća ima oštećene krovove, a na nekoliko njih vjetar je odnio i građu i crjepove što dovoljno govori kolika je bila snaga vjetra. Ogromna je sila protutnjila ovuda. Štete na poljoprivrednim zemljištima su ogromne. Najveći problem je što nema struje, dalekovodi su srušeni. Ekipe Elektre intenzivno rade na saniranju, negdje se struje već vraća, ali mislim da će za stabilizaciju cijelog sustava biti potrebna dva, tri dana - rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

image

Srušena ograda

Ranko Suvar/Cropix

- Zahvaljujem se županu Marku Marušiću koji je cijeli dan s nama, zahvaljujem se i potpredsjednik Vlade Tomi Medvedu, ministrima koji su došli. Dolaze nam agregati, najloni, cerade, oprema... Dolaze i vatrogasci, susjedni gradovi nam nude pomoć. Možemo se samo svima zahvaliti - rekao je Pirak.

image

Prevrnuti kamion

Ranko Suvar/Cropix

- Ovo je velika elementarna nepogoda, stanje katastrofe. Ozlijeđenoj djevojčici želimo što brži oporavak. Ravnateljstvo Civilne zaštite je odmah pripremilo potreban broj agregata i zaštitnih folija. Robne rezerve također su u procesu dostave. Važno je znati da nemamo struje, a nemamo ni vode i to moramo što prije riješiti. Vatrogasna zajednica također je spremna uputiti svoje ljude s opremom. Ako ima osoba koje treba privremeno smjestiti negdje drugdje, osigurat ćemo im siguran privremeni smještaj. Svi resori su u kontaktu, ukjučujući i premijera - rekao je potpredsjednik Vlade Tomo Medved, koji je napomenuo da su stradali i Grubišno Polje i Berek kojima također treba pomoći.

image

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved došao je u Čazmu i obećao pomoć Vlade

BbŽ/

- Ovo je jedna od najtežih prirodnih katastrofa koje smo doživjeli i učinit ćemo sve što možemo da pomognemo i što prije saniramo štetu i pomognemo stanovništvu - zaključio je Medved.

U Čazmu je došao i Ivan Paladina, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

- Vidi se da ima značajnih šteta, ali tek ćemo u narednom periodu znati točno kolike su štete. Na žalost, imamo jednu ozlijeđenu djevojčicu, a Vlada će svakako financijski pomoći ovom kraju da se što prije oporavi - rekao je Paladina.

Župan Marko Marušić, kao što je rekao gradonačelnik Pirak, cijeli je dan u Čazmi.

image

Prevrnuti kamion

Ranko Suvar/Cropix

- Sigurno ćemo proglasiti elementarnu nepogodu jer su osim Čazme stradali i Grubišno Polje te općina Berek. Djevojčica koja je stradala ima puknuće natkoljenične kosti i prebačena je u Klaićevu bolnicu u Zagrebu. Zahvalio bih se svim službama koje su odmah reagirale, kao što je odmah reagirala i Vlada te ministarstva. Na nama je da što prije ljudima osiguramo krov nad glavom - rekao je župan Marušić.

image

Pripadnici JVP Garešnica uklanjaju srušeno stablo u Bereku

Jvp Garešnica/

Strašno nevrijeme koje je danas poharalo Čazmu, o čemu više možete pročitati OVDJE, zahvatilo je i ostale dijelove Bjelovarsko-bilogorske županije. U Grubišnom Polju najveći problem bile su prometnice na koje su pala stabla, a štete su pretrpjela i krovišta obiteljskih kuća, potvrdio je za MojPortal.hr gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh.

- Imali smo puno intervencija na državnoj i županijskoj cesti i to prema Virovitici i u smjeru Velikog Grđevca. Zbog brojnih izvaljenih stabala vatrogasci su bili zauzeti, međutim, ceste su u međuvremenu očišćene. Također, oštećeni su i vodovi struje, ali taj dio također je saniran, poručio je Mađeruh.

Što se tiče obiteljskih kuća, dodaje, većinu problema otkloni su sami mještani.

image

Pripadnici JVP Garešnica uklanjaju srušeno stablo u Bereku

Jvp Garešnica/

- Uglavnom je riječ o oštećenju crjepova na krovištima, a na jednom gospodarstvenom objektu stradala je i konstrukcija. Čuo sam se sa županom koji je obećao pomoći, u slučaju potrebe. Najpotrebnije su cerade i folije, a dio toga već smo pripremili, jer kiša i dalje pada. Zahvaljujem našim sugrađanima koji su se odlično organizira, kazao je Mađeruh dodavši da srećom nitko nije ozlijeđen.

Nadalje, oštećeno je i nekoliko automobila, na koja su se srušila stabla, a gradonačelnik dodaje i to da su, osim žurnih službi i Stožera civilne zaštite, policije i vatrogasaca, u pripravnost stavljeni i zaposlenici komunalnog poduzeća, građani koji rade na javnim radovima te oni uključeni u programe pomoći u kući.

image

Oluja je oštetila i prodajni centar u Čazmi

Čitatelj/
image

Prevrnuti kamion

Čitatelj/
image

Gradonačelnik Dinko Pirak i župan Marko Marušić razgovaraju sa šokiranim građanima

Čitatelj/
image

Vjetar u Čazmi je bio toliko jak da je prevrtao šlepere

Čitatelj/
image
Čitatelj/

Nakon što je Čazmu u četvrtak u popodnevnim i večernjim satima pogodilo nevrijeme tijekom kojeg je ozlijeđena jedna djevojčica te koje je prouzročilo veliku materijalnu štetu, konvoj s opremom krenuo je prema gradu. Više pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:09