KREĆE ONLINE ŠKOLA

Srednjoškolci kod kuće 35 dana: Ravnatelji negoduju, završne ispite ne žele provoditi online

‘Dobro je barem da imamo vremena za pripremu i pokušat ćemo izbjeći negativne strane‘
Testiranje učenika i zaposlenika škole na koronavirusš
 Goran Mehkek/Cropix

Očekuje se da će idućih dana sve županije u Hrvatskoj donijeti odluke o zatvaranju srednjih škola i prelasku na online nastavu od idućeg ponedjeljka, 14. prosinca, do početka školskih praznika 24. prosinca. Uz osam županija koje su već donijele takvu odluku, danas im se pridružio i Grad Zagreb, što ukupno čini preko polovice srednjoškolaca u Hrvatskoj, njih oko 73 tisuće.

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković je izjavio da će (osim Zagreba) većina županija tražiti prelazak na online, „tako da ćemo praktički sve srednjoškolce staviti van sustava od 14. prosinca“.

Pribroje li se zimski praznici, srednjoškolci će biti kod kuće ukupno 35 dana – 18 dana u prosincu i 17 dana u siječnju.

Odluka o prelasku zagrebačkih srednjih škola na online, donesena nakon sjednice užeg kabineta Vlade, poprilično je iznenadila. Zagreb je, naime, podržavao pristup ministra Radovana Fuchsa o držanju škola otvorenima, budući da se nisu pokazale izvorištima zaraza. Dapače, niti danas objavljeni rezultati prošlotjednog testiranja učenika 19 škola nisu bili razlogom za zatvaranje škola u Zagrebu. Privremeni rezultati brzih testova na uzorku od 2000 učenika pokazali su prisutnost asimptomatske zaraze kod svega 2,23 posto srednjoškolaca.

– To nam potvrđuje da učenici nisu masovni prenositelji covida te da se virus ne širi u razredima i školama. U 75 posto zagrebačkih razreda u kojima se pojavio covid, samo je po jedan učenik bio pozitivan, objasnio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. Testirano je 365 zaposlenika škola, među kojima je zaraženost 3,29 posto, dakle, znatno više no među učenicima, naglašava pročelnik.

Preventivna mjera

Na pitanje zašto se onda i Grad Zagreb s najvećim udjelom srednjih škola u Hrvatskoj odlučio na C model, Lovrić odgovara: - Riječ je o preventivnoj mjeri, obzirom na najave o jačanju prijenosa virusa potkraj prosinca. Ujedno ćemo ovime provjeriti hoće li se zatvaranjem srednjih škola ublažiti situacija, u što osobno sumnjam.

U Zagrebu je po današnjim podacima pozitivno 439 srednjoškolaca (1,3 posto), a onih pod mjerom samoizolacije je oko 5500. Zaraženo je 105 djelatnika srednjih škola.

Po neslužbenim informacijama, odluka o zatvaranju srednjih škola donesena je zbog tenzija i sve jačih pritisaka na resornog ministra da zatvori škole. Ministarstvo obrazovanja držalo se regionalnog modela prelaska škola na online, no nakon što su danas ponovo obavljene konzultacije sa svim županima, očito je da su velikom većinom skloni prijeći na online.

– Temeljem konzultacija možemo zaključiti da će u većini županija u srednjim školama nastava biti na daljinu od 14. prosinca. Županije će ovaj tjedan donijeti odgovarajuće odluke i o tome obavijestiti naše ministarstvo, rekao nam je ministar Fuchs, uz dodatak kako je jedan od razloga smanjenje broja učenika u javnom prijevozu.

Ravnatelji srednjih škola kažu kako su očekivali da će normalno raditi do praznika, koji su prethodno ionako produženi za tjedan dana, do 18. siječnja. No, bili su spremni i za online i dobro je, kažu, što za pripremu prelaska ipak imaju tjedan dana vremena, za razliku od primjerice škola Zagrebačke županije za koje je odluka o zatvaranju donesena uoči vikenda (27. studenoga), a vrijedila je od ponedjeljka (30. studenoga).

– Dobro je da imamo vremena za pripremu i pokušat ćemo izbjeći negativne strane online nastave, kakve smo vidjeli u proljeće. Tada, naime, nismo imali prijenos nastave u realnom vremenu, sada se nadam da ćemo u tome uspjeti. Sigurno je i da ćemo učenicima davati manje zadaća, kaže predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske, Suzana Hitrec.

Ravnatelji upozoravaju na problem usmenih i pismenih ispita.

– To je najveći problem online nastave i mi ne vjerujemo rezultatima ispita. Čuli smo za niz mogućnosti prevara, a i sami su nam učenici i studenti priznali na koje se sve načine može varati na usmenim i pismenim provjerama, objašnjava Hitrec i upozorava na crni biznis plaćanja polaganja ispita umjesto osobe koja ga treba položiti. Ako to postoji na fakultetima, postoji i među srednjoškolcima, samo je tu cijena niža – kaže Hitrec. Zato će plan po kojemu bi po prelasku na online nastavnici davali manje ispita, sigurno zadovoljiti učenike.

Provjera znanja

Zagrebačka V. gimnazija na online nastavi je od prošloga četvrtka i plan je bio vratiti učenike u razrede idućeg ponedjeljka.

- Tako da od ponedjeljka samo nastavljamo s online nastavom. Čini mi da takva odluka nije strašna jer nije riječ o puno dana. Online ispiti su, nažalost, problem. Učenici nam se sami hvale da se kod pismenih ispita vrlo lako smulja, čak i kad su preko kamere. Zato se dio provjera znanja može prebaciti na drugo polugodište, kaže ravnatelj Tihomir Engelsfeld.

U specifičnoj je situaciji Škola za medicinske sestre Mlinarska, jer im prekid nastave uživo ukida i vježbe koje su donedavno održavali i u KB Dubrava.

– Ipak, svjesni smo realnosti, puno je razreda u samoizolaciji. Odluka o zatvaranju srednjih škola je pametna zbog loše epidemiološke situacije, a tjedan i pol neće biti veliki gubitak, kaže Asja Jelaković, ravnateljica Mlinarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:34