GRADONAČELNIK PULE

‘Spreman sam i na nove izbore, SDP-ovci se žele uhljebiti, a Možemo! ima bizarne izlike‘

Filip Zoričić odlučio je da će Pulom nastaviti vladati bez koalicijskih partnera, dakle bez većine u Gradskom vijeću

Filip Zoričić

 Dusko Marusic/Cropix

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić, koji je kao nezavisni kandidat na lanjskim lokalnim izborima s vlasti srušio IDS, odlučio je da će Pulom nastaviti vladati bez koalicijskih partnera, dakle bez većine u Gradskom vijeću. Prošlog tjedna Zoričić je objavio da vladajuća koalicija koju čine njegova Nezavisna lista, Možemo! i SDP više ne postoji.

"Koalicija 'ručna kočnica' jednostavno više nema smisla. Građani su u nama prepoznali nešto novo i da ćemo Puli donijeti pozitivnu promjenu. Nama ne treba ništa, ne trebaju nam uhljebljivanja, ne želimo se svetiti nikome, želimo samo moderan grad, poštenu gradsku upravu i projekte", rekao je nakon što se Možemo! zauzeo za održavanje referenduma o izgradnji hotela na Lungomareu i nogometnom igralištu.

Možete li u dvije rečenice objasniti pravi razlog zašto ste odlučili "odrezati" svoje partnere iz SDP-a i Možemo!

- Ljudi iz platforme Možemo! su kočili projekte koristeći bizarne i meni neshvatljive izlike. Ako ne možemo proširiti i urediti derutno nogometno igralište na kojem trenira 300 djece zbog toga što bi trebali posjeći 80-ak stabala, onda ne možemo napraviti niti jedan projekt u gradu. Bez obzira što bismo posadili, ako treba, i dvostruko više. A ja nisam izabran da radim jalove političke kompromise, nego da pokažem da je drugačija politika u Puli moguća. Bez projekata koji će ostati iza nas, to je nemoguće. SDP je ionako izjavio da nisu smatrali da smo u koaliciji, jer koalicija podrazumijeva "puno veću integraciju političkih opcija u rad Gradske uprave" pa sami zaključite što pod time misle – rekao je.

Kako mislite pune tri godine voditi Grad bez potpore u Gradskom vijeću: tražite li nove partnere, razmišljate li o novim izborima?

- O svemu razmišljam, a najviše o tome da ću sada slobodnije predlagati projekte za razvoj grada pa će javnost puno jasnije moći vidjeti tko podržava razvoj, a tko ne – rekao nam je gradonačelnik Filip Zoričić.

Radojičić iz Možemo: 'Samo da se Zoričić ne okrene IDS-u'

Njegova donedavna koalicijska partnerica, predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić iz platforme Možemo! rekla je kako je jedini okidač za Zoričićev raskid suradnje bio njihov zahtjev da o gradnji na popularnom pulskom šetalištu odluče građani na referendumu.

- Mi iz Možemo! bili smo spremni na suradnju s koalicijskim partnerima. O tome govori činjenica da smo ruke u Gradskom vijeću od početka mandata digli za sve 162 gradonačelnikove odluke, osim jedne, što smo unaprijed najavili. Drugačije stavove imali smo oko prostornih politika i raspolaganja resursima. Neposredni povod za jednostrani gradonačenikov raskid koalicije bio je zahtjev Možemo! da se o gradnji na području Lungomare, omiljenom pulskom šetalištu i kupalištu, oko čije se budućnosti koalicijski partneri nisu mogli složiti - održi referendum. Raskid koalicije dogodio se dan nakon našeg zahtjeva za referendumom. Veza ne može biti izravnija. Gradonačenik je nedavno, bez pristanka Možemo!, u javnu raspravu stavio umjesto sveobuhvatne samo ciljanu izmjenu Urbanističkog plana uređenja Lungomare, kojeg je ova vlast naslijedila od IDS-a. Ciljanim izmjenama samo za proširenje nogometnog igrališta, gradonačelnik je onemogućio raspravu o izgradnji hotela i ugostiteljskih sadržaja na tom području, oko čega postoji veliko protivljenje javnosti. Zato smo predložili referendum - objasnila je.

image

Dušica Radojičić

Dusko Marusic/Cropix

Odgovarajući na naše pitanje kako vidi daljnji razvoj političke krize u Puli, predsjednica Gradskog vijeća rekla je kako je Zoričićev raskid koalicije rizičan potez, te kako se nada da se gradonačelnik neće neće okrenuti IDS-u.

- Vidjet ćemo kako će odsad funkcionirati Gradsko vijeće. Na posljednjem sastanku, kada nas je gradonačelnik obavijestio o raskidu koalicije, upozorila sam ga na rizike takve odluke za funkcioniranje Grada, no on je rekao zna za njih i da za to preuzima odgovornost. Nadam da sad već bivši koalicijski partneri neće naći zajednički jezik s IDS-om upravo na temama prostornog planiranja jer bi to bilo nastavak neodržive politike raspolaganja temeljnim gradskim resursima. Kao predsjednici Gradskog vijeća u ovom mi je trenutku, prije svega, interes da se vijećnici imaju prilike očitovati o temi referenduma o Lungomareu. Za to se zalažem i to će i biti razlog eventualnog pokretanja zahtjeva za mojom smjenom. Lungomare je ključna tema, hoće li se građani imati prilike izjasniti o njoj na referendumu - kaže Dušica Radojčić.

'Veza SDP - Možemo! u Zagrebu i dalje je dovoljno čvrsta'

Za razliku od predsjednika SDP-a Peđe Grbina i većine najviše rangiranih članova stranke koji su bili snažni zagovornici suradnje s Možemo! u Zagrebu, unutar SDP-a bilo je i onih koji su smatrali da se SDP ne treba (pre)čvrsto vezati uz gradonačelnika Tomislava Tomaševića i platformu Možemo!.

Jače trzavice između Možemo! i SDP-a u Zagrebu su počele nakon što je za novog šefa gradskog SDP-a izabran Viktor Gotovac. Iako načelno protiv koalicije nema ništa, Gotovac svakim javnim nastupom naglašava kako je zagrebački SDP puno više od (samo) Tomaševićeva junior partnera te da će SDP u Zagrebu voditi (i) samostalnu politiku.

Prvo je kritizirao Tomaševićev način ukidanja mjere roditelj-odgojitelj, a sada upozorava da dijeljenje otkaza u Holdingu mora biti provedeno sukladno zakonu te najavljuje reviziju koalicijskog sporazuma s Možemo!. Što točno želi revizijom, pitali smo Gotovca.

- Prije svega, nije to neka naša volja ili samovolja. To je mehanizam koji je uključen u sam sporazum o skupštinskoj suradnji koji u jednom članku sadržava odredbu koja izrijekom kaže da će se evaluirati, odnosno vrednovati sve što stoji u samom sporazumu… Po našem viđenju ovaj sporazum možda je preopćenit. Mi bismo voljeli puno jasnije, puno konkretnije elemente u sporazumu. O tome što bi točno trebalo ugraditi ne želim spekulirati sve dok o tome ne raspravimo u stranci. Trebao bi biti konkretniji, pa da sporazum na koncu bude i konkretno mjerilo naše uspješnosti. Ključni smisao toga je da mi sami, kao i cijela javnost možemo točno ocijeniti koliko smo uspješni. Građanima treba reći što točno od nas mogu očekivati - kaže šef zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac.

Kako je i gradonačelnik Tomašević rekao da je spreman za reviziju koalicijskog sporazuma, čini se da je veza SDP - Možemo! još uvijek dovoljno čvrsta.

Šibensko-kninski župan ostaje bez partnera u Skupštini

Osim Pule, politička kriza trese i Šibensko-kninsku županiju, gdje županu Marku Jeliću poslušnost otkazuje njegov koalicijski partner, primoštenski načelnik Stipe Petrine, uz čiju je pomoć Jelić na izborima pobijedio HDZ-ova župana Gorana Pauka.

Čini se da bi i Marko Jelić, poput Zoričića mogao ostati bez većine u Skupštini Šibensko-kninske županije u kojoj je do sada imao većinu sastavljenu od velike i ideološki šarene antihadezeovske koalicije. Bez Petrine i njegovih šest zastupnika Jelić neće imati većinu, a predsjednik Skupštine Stipe Petrina rekao je za Jutarnji list da je njegova suradnja s Jelićem definitivno gotova!

- Ja i moji vijećnici nećemo podržati župana u Skupštini. Razlaz je definitivan. Župan Jelić radi sve po svom, mimo dogovora. Sve što smo dogovorili našim sporazumom o suradnji na izborima on je prekršio. Deset mjeseci otkako je župan, Jelić nije osjetio potrebu da sa mnom, svojim koalicijskim partnerom i predsjednikom Skupštine, popriča o bilo čemu. S njime je komunikacija apsolutno nemoguća. Kao i suradnja - kaže Petrina. Tvrdi i da mu je Marko Jelić još uvijek dužan "nekih 50 tisuća kuna".

- Nije platio svoj dio troška izborne kampanje, kao što je bilo dogovoreno našim sporazumom o izbornoj suradnji - kaže. Šibensko-kninski župan poručuje da Petrina govori gluposti i da je istina upravo suprotna - da je Petrina taj koji nije platio svoj dio.

- Što se našeg sporazuma tiče, on nije priložio nijedan račun za troškove kampanje, a ja sam sve račune priložio i prijavio. U biti, tumačenjem sporazuma ispada da je on taj koji je ostao dužan meni, jer nije priložio niti jedan račun. A dogovor je bio da ćemo kampanju financirati pola-pola. Ja nikome nisam dužan niti jedne lipe - rekao je župan Jelić za Jutarnji list.

Dok Petrina jedini izlaz iz krize vidi u tome da Jelić podnese ostavku i da se održe izvanredni izbori, Jeliću to ne pada na pamet. Kaže da će nastaviti dalje, bez obzira na to što u Skupštini neće imati većinu. Spreman je surađivati sa svima, pa i s HDZ-om.

- Spreman sam za svaku normalnu komunikaciju. U Skupštini sam spreman i dalje surađivati sa svima kojima su bitni projekti i javni interes. Kada sam bio gradonačelnik Knina, imao sam slične situacije. Dio HDZ-ovih gradskih vijećnika podržao je neke moje prijedloge koje su smatrali važnima za funkcioniranje grada. Ponašali su se odgovorno, i zato danas Knin izgleda tako kako izgleda. Stoga ne vidim zašto bilo koji vijećnik u Županijskoj skupštini ne bi podržao prijedloge koji su od stvarnog interesa građana - zaključio je Jelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:34