POREZNE IZMJENE

Sprema se nekoliko promjena u vezi napojnica: Jednu od njih gosti traže već godinama

Iznos napojnice iznad neoporezivog dijela od 3360 eura oporezivat će se po stopi od 20 posto

konobari lova

 Frantic/Alamy/Alamy/Profimedia/Frantic/alamy/alamy/profimedia

Aktualnom poreznom reformom najavljeno je i određivanje poreznog tretmana napojnica, koje će se ubuduće u uslužnim djelatnostima moći ostavljati i pomoću kartica. Neoporezivi iznos napojnica utvrđen je na 3360 eura godišnje, dok će se iznos napojnice iznad neoporezivog dijela oporezivati po stopi od 20 posto.

Zakonsko reguliranje neoporezivog tretmana dijela napojnice od Ministarstva financija je Nacionalna udruga ugostitelja tražila još 2019. godine, tvrdeći kako je to potez koji će donijeti dugoročni boljitak turističkom sektoru. Udruga ističe kako se time povećavaju prihodi zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu, što je posebno važno zbog velikih problema s nedostatkom radne snage u cijelom sektoru.

Od ostalih poreznih izmjena, koje je na posljednjoj sjednici donijela Vlada, precizirane su i postojeće mogućnosti doniranja u općekorisne svrhe u iznosu većem od dva posto prihoda prethodne godine, ako postoje programi i odluke nadležnih ministarstava, primjerice, za gradnju sportske infrastrukture.

Omogućena je i opcijska dodjela udjela u društvima s ograničenom odgovornošću, a ne samo dionica. To znači da će vlasnici dodjelom udjela moći nagraditi svoje zaposlenike.

Nadalje, poreznim izmjenama je rok za plaćanje poreza na dohodak utvrđen na 28. veljače, bez obzira na datum podnošenja prijave, a porez na dobit plaćat će se 30. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:46