POČETAK SURADNJE

Sporazum o urbanom području Varaždina - četiri grada i jedanaest općina

U urbano područje Varaždin ušla su tri grada - Ludbreg, Varaždinske Toplice i Novi Marof te 11 općina
Neven Bosilj
 Željko Hajdinjak/Cropix

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj (SDP) rekao je u ponedjeljak na potpisivanju sporazuma o strategiji razvoja urbanog područja Varaždina da će to područje, kao uvjet za korištenje financijskih sredstava iz ITU mehanizma, obuhvaćati četiri grada i 11 općina, što je jedinstveno u Hrvatskoj.

Osim varaždinskoga gradonačelnika Nevena Bosilja, na potpisivanju sporazuma o suradnji na izradi i provedbi strategije razvoja urbanog područja Varaždina u varaždinskoj Gradskoj vijećnici bili su i predstavnici 14 gradova i općina.

U urbano područje Varaždin ušla su tri grada - Ludbreg, Varaždinske Toplice i Novi Marof te 11 općina.

Gradonačelnik Bosilj rekao je kako je gotovo 90 posto ITU središta u Hrvatskoj u svoja urbana područja uključilo minimalni potrebni broj jedinica lokalne samouprave.

„Smatramo da sve uključene općine i gradovi gravitiraju prema gradu Varaždinu te da imamo jako puno zajedničkih interesa i potencijalnih projekata koje ćemo moći zajedno odraditi”, istaknuo je Bosilj i izrazio zadovoljstvo što je Grad Varaždin time postao provedbeno tijelo za europske projekte razine jedan, kao što je dosad bilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Iako ministarstvo još nije izdalo smjernice za projekte koji će se moći provesti, Bosilj je rekao kako će sigurno biti moguće realizirati projekte vezane uz kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost i međusobno povezivanje jedinica lokalne samouprave, a Grad Varaždin ih ima već nekoliko u planu.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač (HDZ) rekao je kako je to stvarni početak suradnje između jedinica lokalne samouprave, a iako još nije sasvim sigurno koji će se projekti provoditi, istaknuo je, oni će biti vezani uz gospodarstvo, digitalizaciju i zaštitu okoliša.

„Značajno je da će svaki od tih projekata morati biti sličan, recimo u Varaždinu, Ludbregu, Novom Marofu i tako dalje, i morat će postojati jedna poveznica, što neće biti jednostavno organizirati, ali upravo su povezivanje i integracija smisao ITU mehanizama”, rekao je Jenkač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:14