ZASTOJ U OPSKRBI

Splitu će KBC-i Zagreb i Sestre milosrdnice posuditi lijek za prerano rođenu djecu

Roditelji strahuju da bi djeca mogla ostati bez zaštite od respiratornog sincicijskog virusa (RSV)

Ilustracija

 Dusko Marusic/Cropix

Roditelji prerano rođene djece te one mlađe od dvije godine koja imaju neke druge zdravstvene probleme zbog kojih trebaju monoklonsko protutijelo, odnosno lijek Synagis ovih su dana zabrinuti jer je došlo do zastoja u opskrbi. Boje se da bi djeca mogla ostati bez zaštite od respiratornog sincicijskog virusa (RSV) koji može uzrokovati ozbiljne bolesti donjih dišnih putova, poglavito upalu pluća koja za takve mališane može biti i vrlo opasna pa je potrebna i bolnička skrb. U bolnicama u kojima se djeci daje Synagis kažu kako su svi mali pacijenti dobili potrebnu dozu lijeka za siječanj, a trenutačno su u pregovorima i dogovorima s Ministarstvom zdravstva, proizvođačima i veledrogerijama da se osiguraju međusobne posudbe lijeka iz onih bolnica koje ga imaju na zalihi do novog natječaja za nabavu i dok ne stigne novih 500 do 700 doza lijeka koji se očekuje u idućih 15 dana.

Naime, kako je riječ o lijeku za prevenciju, nabava i distribucija ide preko Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i cjepiva, ali od početka ove godine pojavili su se problemi jer su neke bolnice ostale bez Synagisa.

"Mi imamo oko 150 djece koja trebaju ovaj lijek, a svaka doza stoji oko 150 kuna. Dosad lijek nismo nabavljali preko bolnice, nego preko HZJZ-a jer je riječ o nacionalnom programu. U našem su KBC-u prošlu mjesečnu dozu dobila sva djeca kojoj je lijek potreban, a sad smo dobili obećanje da će lijek stići za desetak dana", kaže mr. Marija Stipić, voditeljica bolničke ljekarne u KBC-u Split.

"Radi se o imunoprofilaksi koja se daje djeci sukladno nacionalnom programu imunizacije i imunoprofilakse. Te djece kod nas ima 70 i uspijevamo zadržati dinamiku kao što je to preporučeno smjernicama struke. Kad smo uočili da bi moglo doći do smanjenja količina, reagirali smo prema HZJZ-u, ali i prema našoj Upravi kako bismo nabavili lijek. Imamo informaciju da će lijek stići za desetak dana. U našem je KBC-u posljednje dijete dobilo Synagis 17. siječnja jer ne dobivaju sva djeca lijek isti dan. Sve ovisi o tome kad je dobilo prvu dozu, ali u svakom slučaju to znači da otprilike petnaestak dana u mjesecu po terapiju stižu mali pacijenti. Lijek će stići najkasnije do sredine ovog mjeseca", kaže dr. Iva Bilić Čače, predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka. Dodaje da u toj bolnici ovo monoklonsko protutijelo prima 70 mališana i objašnjava kako svaka doza mora biti prilagođena njihovoj težini.

Iz Medike, veledrogerije koja je do lipnja distribuirala Synagis, saznajemo da je još u lipnju isporučeno čak 2000 doza, što je trebalo biti dostatno do ljeta ove godine. Naime, lijek se naručuje jednom godišnje za cijelu godinu, i to u listopadu. U 2021. promijenila se tvrtka koja proizvodi lijek pa je promijenjena i hrvatska veledrogerija, odnosno posao je preuzela ona koja i inače zastupa AstraZenecu, odnosno Oktal Pharma.

S obzirom na koronu, Medika je odmah u lipnju 2021. preuzela cjelogodišnju narudžbu, a ne u listopadu kako se inače radi.

Sve je tada distribuirano HZJZ-u, no očito je to bila nedostatna količina jer su se u međuvremenu proširile indikacije. Nedavno su zato naručene dodatne količine pa se uskoro očekuje još 500 do 700 doza u Hrvatskoj. S HZJZ-om je dogovoreno da KBC-u Split dio doza, koje će nedostajati dok ne stigne nova pošiljka, posude KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice. U HZJZ-u kažu kako je došlo do proširenja indikacija pa lijek treba sve više djece tako da će se na natječaju u travnju povećati broj doza koje će se naručiti za idućih godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:30