Najbolji projekt EU

Splitsko-dalmatinska županija: Poticanje kružnoga gospodarstva na jadranskoj obali

Uz poslovni model kružne ekonomije u Splitskoj županiji, uspostavljena je i komunikacija korisnika i donora industrijskog otpada
Najbolji projekt EU

Cilj projekta CIRCE2020 bilo je širenje i poticanje koncepta cirkularne ekonomije u 5 industrijskih pilot područja svake od zemalja partnera odnosno širenje i poticanje koncepta kružnog gospodarstva

CIRCE2020 – Expansion of the CIRcular economy concept in the Central Europe local productive districts naziv je projekta kojim se Splitsko-dalmatinska županija predstavlja u finalu za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji.

Projekt je predložila Javna ustanova RERA za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije. Vrijednost mu je 17.577.825 kuna, od čega su bespovratna 14.508.870 kuna, a vlastita 247.185 kuna. Provodio se je od 1. srpnja 2017. godine do 31.12.2020. godine.

Širenje koncepta

Cilj projekta CIRCE2020 bilo je širenje i poticanje koncepta cirkularne ekonomije u 5 industrijskih pilot područja svake od zemalja partnera odnosno širenje i poticanje koncepta kružnog gospodarstva koje predstavlja novu uzdanicu Europske unije za pametan, održiv i uključiv rast, a koji zagovara ponovno iskorištavanje već upotrijebljenog kao i korištenje nusproizvoda određenog proizvodnog ciklusa. JU RERA S.D. prijavila je projekt CIRCE2020 zajedno sa 7 projektnih partnera iz 4 zemlje članice EU (Italijom, Austrijom, Mađarskom i Poljskom) zbog prepoznavanja važnosti i problematike gospodarenja otpadom kako u Hrvatskoj, tako i u Splitsko-dalmatinskoj županiji tražeći nova rješenja za navedene izazove i poticanje cirkularne ekonomije. Projekt je financiran iz Programa Interreg – Centralna Europa iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Izrađen akcijski plan

Kroz projekt je izrađen CIRCE2020 poslovni model kružne ekonomije za Splitsko dalmatinsku županiju, organizirane su dvije radionice susreta potencijalnih tzv. donora i primatelja industrijskog otpada u SDŽ, otvoren je BY-FORUM glavnih dionika s ciljem boljeg povezivanja donora i prihvatitelja industrijskog otpada i nus-proizvoda, dana je potpora realizaciji dviju pilot aktivnosti – obrada otpadnih tokova nastalih tijekom proizvodnje maslinovog ulja (obrada komine masline) kao i ponovna upotreba ostataka ribe u riboprerađivačkoj industriji, izvršeno je laboratorijsko ispitivanje kvalitete i zdravstvene ispravnosti ribljeg ulja i proteina dobivenih iz ribljeg otpada, održane su dvije validacijske radionice tijekom izrade Akcijskog plana kružnog gospodarstva SDŽ, izrađen je Akcijski plan kružnog gospodarstva, potpisan memorandum o razumijevanju u cilju bolje provedbe smjernica kružnog gospodarstva u SDŽ među komunalnim poduzećima, ekološkim organizacijama, poduzetnicima i donositeljima poslovno-političkih odluka, održane dvije radionice poslovne akceleracije dionika kružnog gospodarstva u SDŽ te su realizirana tri video klipa tijekom provedbe pilot aktivnosti.

image
Najbolji projekt EU
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:49