‘ne postoji veza‘

Splitska župa proširila lažnu priču o smrti medicinske sestre nakon ‘boostera‘, Meštrović izašao pred novinare

Informacija o smrti mlade žene izazvane trećom dozom cjepiva proteklih dana demantirana je iz više izvora

Ravnatelje splitske bolnice Julije Meštrović

 Vladimir Dugandzic/Cropix

Ravnatelje splitske bolnice Julije Meštrović demantirao je danas priču koja se proteklih dana proširila Splitom i društvenim mrežama da je medicinska sestra mlađe životne dobi, zaposlenica KBC-a Split, nedavno preminula zbog posljedica cijepljenja nakon što je primila treću, booster dozu cjepiva.

- Ono koliko je nama poznato, ne možemo reći da postoji veza između cijepljenja i tog tragičnog događaja. Prema analizi koju smo dosad napravili nema povezanosti - kazao je Meštrović na pitanje novinara o slučaju o kojem se već danima bruji u kuloarima te potvrdio da je djelatnica preminula.

Napomenimo i kako je informacija o smrti mlade žene izazvane trećom dozom cjepiva proteklih dana demantirana iz više izvora, piše Slobodna Dalmacija.

Antivakserska lavina

Lavinu lažnih informacija o uzroku smrti medicinske dodatno je raspirila i objava s Facebook stranice “Župa sv. Križ Veli Varoš”.

U ponedjeljak, pola sata nakon ponoći na navedenoj Facebook stranici objavljena je fotografija obavijesti o smrti medicinske sestre (osmrtnice) iznad koje je pisalo:”Učinila je “malu gestu ljubavi” primivši booster dozu nakon koje se ubrzo srušila od ugrušaka u mozgu. Pokoj vječni daruj joj Gospodine. iskrena sućut obitelji!”.

Na fotografiji obavijesti o smrti su bez prekrivanja objavljeni ime i prezime te svi osobni podaci medicinske sestre uz njezinu fotografiju.

image

Objava sa Facebook stranice 'Župa sv. Križ Veli Varoš'

Screenshot

Iz HALMED-a je također stigao odgovor kako nemaju podataka da je smrt povezana s cjepivom.

- Mi nismo zaprimili prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom koja bi odgovarala tom slučaju. u slučaju sumnje da je riječ o nuspojavi cijepljenja. To bi HALMED-u trebali prijaviti zdravstveni radnici koji su osobu zaprimili na liječenje, naravno ako sumnjaju da je riječ o nuspojava cijepljenja.

Također, HALMED-u takvu prijavu mogu podnijeti i članovi obitelji - kazala je Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a.

Obitelj je također apelirala medije da se ne piše o smrti medicinske sestre s neprovjerenim informacijama. Neslužbeno saznajemo iz izvora bliskih KBC Split, kako su u obitelji preminule medicinske sestre imali ozbiljnije probleme s krvnim žilama što se u konkretnom slučaju ne može zanemariti.

Slijedom svega navedenom, poslan je mailom upit Župi sv. Križ na temelju čega su objavili status i fotografiju te ćemo objaviti njihov odgovor čim ga zaprimimo, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što je objavljena informacija, post sa službene Facebook stranice Župe sv. Križ je izbrisan.

Pojavila se i obmanjujuća audiosnimka u kojoj jedna ženska osoba tvrdi da je dobila povjerljive informacije iz bolnice, te navodi razne "informacije" i osobne podatke...

Do godine dana zatvora

U Kaznenom zakonu piše:

- Tko iznosi, pronosi ili širi glasine za koje zna da su lažne s ciljem da njima izazove uznemirenje većeg broja ljudi, i takvo uznemirenje i nastupi, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

- Tko obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o navodnom događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe, iako zna da to nije istina, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:25