NEIZVJESNOST

Spavaju u garaži jer im kući prijeti susjedova koja je nakon potresa za rušenje

Rečeno mi je da trebam dati suglasnost, a tek potom da se radi elaborat. Ne znam hoću li dobiti novu kuću ako se sruši ova, kaže susjed
Vlado i Ana Dumbović
 Davor Pongračić/Cropix

Mi samo želimo spasiti svoju imovinu. Naša kuća je neoštećena, ali je dobila crvenu naljepnicu jer nam prijeti opasnost od susjedove kuće koja je za rušenje - kažu nam Vlado i Darinko Dumbović, otac i sin u petrinjskoj Radićevoj ulici. Njih šestero, tri generacije, Darinkovi roditelji, Darinko sa suprugom i dvoje djece od potresa žive u Darinkovoj automehaničarskoj radionici.

Radionica kao apoteka, a na podu su madraci, obuća - kuća na broju 224 im je neoštećena, ali je neupotrebljiva, kako piše, zbog "vanjskih utjecaja".

Vlasnik kuće pokraj Dumbovićevih živi u Njemačkoj i bez njegove suglasnosti ne može se srušiti. Darinko Dumbović nije inače ni u kakvom srodstvu s petrinjskim gradonačelnikom koji je upoznat s njihovim problemom.

U velikom strahu

- Nismo se ni poznavali, upoznali smo se sad kad je bio nakon potresa. Njemu svaka čast, obećao je da će pokušati riješiti naš problem, ali ništa se dosad nije riješilo - kažu Dumbovići i nastavljaju: - Vlasnik nije dao pismenu suglasnost. Bio je tu, doduše, odmah nakon potresa. Prvo je bio rekao da je suglasan s rušenjem, ali su on i supruga nakon tri dana otišli. Mi više ne znamo dokad ćemo ovako. U velikom smo strahu da će se, ako se njihova kuća sruši, srušiti na našu kuću - kažu Dumbovići.

- Kuća nam nije oštećena jer smo je kvalitetno gradili. Samo su s gospodarskog objekta pali crepovi, ali smo to popravili jer smo imali nešto crijepa na tavanu, a susjed nam je dao letve. Srušio se samo dio dimnjaka - priča umirovljenik Vlado Dumbović.

- Imam 66 godina, bolesna sam, a spavamo u ovoj radionici, teško je to ugrijati, to je samo lim. Kako si po danu, tako legneš - kaže Ana Dumbović. I njezini unuci, student Mateo i srednjoškolka Magdalena, te snaha Ana spavaju na madracima u radionici. Kuhaju vani, a u kući koja je potpuno namještena ne mogu boraviti. Apsurdna situacija.

Vlado Dumbović pokazuje nam teška oštećenja na susjednoj kući koja im prijeti. Popucali su zidovi, željezna ograda na terasi se "spigala", a vlasnici u kuću nisu mogli ući jer se vrata nisu mogla otvoriti.

- I ja bih htio da se ta situacija riješi. Svaki dan zovem u grad Petrinju, krizni stožer, ali nitko mi ne daje odgovor. Rečeno mi je da moram dati suglasnost ovjerenu kod bilježnika za rušenje kuće, ali nije lako u ovo vrijeme pandemije doći do bilježnika u Njemačkoj.

Morate se unaprijed najaviti i dogovoriti termin. Iako, ni meni neke stvari nisu jasne kad je posrijedi rušenje. Rečeno mi je da prvo trebam dati suglasnost, a tek potom da se radi elaborat. Kako to? Isto tako, ne znam što će biti ako se sruši kuća, hoću li dobiti novu - kaže Tomo Rehak, jedan od suvlasnika kuće na broju 224 koju smo nešto više od dva metra dijeli do kuće Dumbovićevih kojoj ozbiljno prijeti.

image
Sporna oštećena kuća
Davor Pongračić/Cropix

Apel institucijama

- Potres je bio u utorak, a ja sam odmah u srijedu ujutro došao iz Njemačke, ali smo se vratili i sada je teško i putovati zbog ove situacije - kaže Rehak. On se, kao i Dumbovićevi, nada da će nadležne institucije u što skorije vrijeme naći rješenje kako Dumbovići ne bi i dalje bili u garaži kraj kuće neoštećene u potresu, jedne od rijetkih, kako kažu, u Petrinji.

Neslužbeno smo doznali je da je netko, kad je vidio građevinske strojeve preko puta njihove kuće, pozvao policiju. Došli su k njima i upozoravali ih da ne bi slučajno rušili kuću koja im prijeti, što ih je u cijeloj situaciji dodatno pogodilo. Jer oni, kažu, žele dobrosusjedske odnose, ali se žele i što prije vratiti u svoju kuću te apeliraju na institucije da to što prije riješe.

Ako obnova nije moguća, kuća se ruši

Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije koji bi se trebao primjenjivati i na Banovini regulira ovu problematiku. U članku 23. navodi se da se uklanjaju zgrade koje su izgubile mehaničku otpornost i/ili stabilnost u toj mjeri da su urušene ili da njihova obnova nije moguća.

Članak 24. kaže da se uklanjanje uništene zgrade provodi uz suglasnost vlasnika odnosno svih suvlasnika zgrade, koja se mora dati u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti akta o uklanjanju uništene zgrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:05