PROVJERA ČINJENICA

Snimku Torcidine bakljade iz 2020. iskoristili za proslavu Luline pobjede: ‘Nebo je crveno‘

Ovako se slavi u Brazilu pobjeda Lule. Demokracija trijumfira, objavio je na Twitteru jedan korisnik

Bakljada u čast 70. rodjendana Torcide (ilustracija)

 Nikola Vilic/Cropix

Nakon što je na predsjedničkim izborima u Brazilu pobijedio lijevi kandidat Luiz Inacio Lula da Silva na društvenim mrežama u Južnoj Americi objavljena je njegova fotografija uz spektakularnu bakljadu hrvatske navijačke skupine Torcida.

“U ovom trenutku brazilski narod slavi trijumf Lule da Silve. Nebo se obojalo u crveno, boju koja predstavlja Radničku stranku”, pisalo je u objavi na Facebooku, nekoliko sati nakon objave rezultata izbora u toj južnoameričkoj zemlji.

U objavi je objavljen video koji prikazuje desetke upaljenih pirotehničkih sredstava dok padaju i obasjavaju grad u noći.

“Ovako se slavi u Brazilu pobjeda Lule. Demokracija trijumfira (…)”, objavio je na Twitteru jedan korisnik uz isti video.

No snimka nije nastala u Brazilu nego u hrvatskom gradu Splitu godine 2020. kada je Torcida, navijačka skupina nogometnog kluba Hajduk, obilježila 70 godina svog postojanja.

“Objavljena informacija nije točna. Video nije napravljen sada i također nije snimljen u kontekstu predsjedničkih izbora”, izvijestile su novine La Republica u Peruu nakon što se video proširio društvenim mrežama. Taj medij je svojim čitateljima ukazao na to da je provjerio autentičnost objavljenog videa te da on pripada Torcidi.

image

Bakljada u čast 70. rodjendana Torcide (ilustracija)

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Britanska novinska agencija Reuters također je ukazala na to u svom tekstu u rubrici “provjera činjenica” (Fact Check).

"Video vatrometa ne prikazuje proslavu povodom trijumfa Lule da Silve nego je snimljen u Hrvatskoj 2020.", ističe Reuters u naslovu svog španjolskog izdanja.

Torcida, koja za sebe voli reći da je najstarija organizirana navijačka skupina u Europi, osnovana je 1950. godine, a nazvana je po brazilskim navijačima. Torcida na portugalskom jeziku u Brazilu znači navijačka skupina.

Na nedjeljnim izborima u Brazilu pobijedio je oporbeni čelnik Lula da Silva dobivši 50,9 posto glasova, dok je dosadašnji desni predsjednik Jair Bolsonaro skupio 49,1 posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:42