POBIJEDIO DRŽAVU

Snimili ga kako drijema na poslu, sada mu naše Ministarstvo mora platiti 10.000 eura: ‘Šikanirali su ga‘

Nekoliko svjedoka potvrdilo je da nije dobivao nikakve poslove, dok je jedan od njegovih šefova izjavio da je neradnik

Zgrada Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (arhivska fotografija)

 Damir Krajac/Cropix/Cropix

Sindikalni povjerenik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nakon dugotrajnog sudskog postupka dokazao je da je punih pet godina bio omalovažavan na radnom mjestu, da je bio uznemiravan, te da mu je povrijeđeno dostojanstvo. Zbog toga mu Ministarstvo, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog radnog suda u Zagrebu, mora platiti deset tisuća eura odštete, doznaje N1.

Uspio je dokazati da su ga od 2013. do 2018. šikanirali, da mu nisu mu davali radne zadatke i da je isključivan iz zajedničke dokumentacije, piše N1.

Čak je završio i u medijima jer je navodno spavao na radnom mjestu. Netko ga je pri tome fotografirao i proslijedio fotografije novinarima. Objavljene su uz komentar da je riječ o ‘uspavanom državnom službeniku‘.

‘Uznemiravali su me‘

No, prema nepravomoćnoj presudi ovaj djelatnik Ministarstva zapravo je bio - šikaniran.

- Nisu mi davali nikakve radne zadatke, a glavna tajnica ministarstva me posebno uznemiravala na radnom mjestu, naveo je u tužbi.

- Uznemiravan sam i kao sindikalni povjerenik jer svoj rad povjerenika nisam htio kompromitirati pod pritiskom nadređenih, ukazujući na postojeće nezakonitosti, posebno iz službeničkih odnosa. Nadređeni su zbog toga na mene vršili strašan psihološki pritisak optužujući me da sam medijima davao informacije koje su narušavale ugled Ministarstva, objašnjavao je.

Iako nije dobivao zadatke uredno je ocjenjivan kao državni službenik. - Na neko vrijeme oduzeli su mi i računalo pa nisam ništa mogao raditi, također je rekao.

Sve je, prema riječima zaposlenika, krenulo 2013. kada je inspekciji prijavio kršenje Zakona o državnim službenicima, ali i drugih propisa u Ministarstvu. Nakon što su nepravilnosti i nezakonitosti potvrđene počelo je njegovo uznemiravanje.

- Iako sam stalno tražio radne zadatke nisam ih dobivao. Zbog toga sam se obraćao svim nadležnim institucijama. Sve je to kod mene uzrokovalo strah, ali i uvjerljivo okruženje. Pogoršalo mi se zdravlje, a patila je i moja obitelj, istaknuo je.

Ministarstvo: ‘Nismo ga šikanirali‘

Predstavnici Ministarstva sve su negirali. Objašnjavali su da je ovaj zaposlenik imao različite šefove, a naloge je dobivao ovisno o intenzitetu posla.

- Nije imao uvjete za napredovanje na jedino više radno mjesto koje je bilo sistematizirano.

Tijekom postupka sud je ispitao brojne svjedoke od kojih su neki potvrdili da ovaj zaposlenik doista nije dobivao nikakve zadatke.

- Nas dvojica bili smo izolirani od kolega i nismo dobivali nikakve poslove. Iako je on bio školovan za zaštitu na radu oko koje je bilo puno posla, nije dobivao predmete u rad, odnosno dobivao ih je vrlo malo. Pričao mi je koliko je bio nesretan, te tvrdio da bi se zbog takve situacije najradije bacio s devetog kata gdje je radio, ispričao je jedan kolega ovog djelatnika Ministarstva.

Još nekoliko svjedoka potvrdilo je da nije dobivao nikakve poslove, dok je jedan od njegovih šefova izjavio da je neradnik. No, sud je na kraju postupka zaključio da se ovdje radilo o uznemiravanju na radnom mjestu, piše N1.

- Prema ovom zaposleniku drugačije se primjenjivao raspored zadataka radnog mjesta u odnosu na druge radnike. Oko njega je stvorena klima da je neradnik i da se treba ograničiti komunikacija s njim. To je dovelo do ponižavajućeg osjećaja za njega, te je došlo do povrede prava njegove osobnosti. Sve je to dovelo i do povrede njezinog zdravlja, obrazložio je Općinski radni sud u Zagreb.

Na ovu nepravomoćnu presudu Ministarstvo ima pravo uložiti žalbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:14