VREMENSKE NEPOGODE

Snijeg, vjetar, valovi, neobičan fenomen kod Šibenika... Dio države u ‘crvenom‘ i u četvrtak!

Dalmaciju prave nepogode tek čekaju: prvo olujno jugo, a zatim bi mogla pasti velika količina oborina
 Cropix

Snijeg koji gotovo cijeli dan pada u Lici, Gorskom kotaru i na zapadu zemlje u jednom trenutku izazvao je pravi prometni kaos na autocestama. Sudari, kolone, neprilagođenost zimskim uvjetima tijekom prijepodneva potpuno su odsjekli Dalmaciju od ostatka zemlje.

Što se tiče Zagreba, snijeg je u popodnevnim satima oslabio i dao priliku zimskoj službi da očisti prometnice. Tijekom jutra zabilježene su prometne gužve i zastoji tramvaja, ali situacija se u međuvremenu normalizirala.

image
Nova žičara
Darko Tomas/Cropix

Iz ZET-a su u srijedu putnike pozvali na strpljenje jer snijeg koji pada na širem gradskom području uzrokuje povremena odstupanja od planiranog reda vožnje na pojedinim brdskim autobusnim linijama.

- Trase autobusnih linija u programu su prioritetnog čišćenja te se u koordinaciji sa Zimskom službom Grada Zagreba u najvećoj mjeri održava što povoljnije stanje kolnika za siguran i nesmetan tijek prometa i javnog prijevoza - navodi se u priopćenju.

image
Kružni tok kod Žičare
Darko Tomas/Cropix

Dodaje se i kako se za nesmetan tijek tramvajskog prometa brine zimska služba ZET-a sa specijaliziranim vozilima, a četiri tramvajske ralice održavaju prohodnost na više od 116 kilometara pruge.

- Zahvaljujemo se putnicima na strpljenju i razumijevanju te sukladno vremenskim uvjetima savjetujemo raniji polazak na odredišta i podsjećamo na pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka - poručuju iz ZET-a.

Što se tiče samog Zagreba, prognostičari kažu da će snijeg padati do četvrtka ujutro, ali bi onda nove probleme mogla izazvati kiša koja će se lediti na tlu.

Stanje na cestama

S druge strane, iz HAK-a su u popodnevnim satima obavijestili da je autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče otvorena za sve skupine vozila.

- Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, dijelu Karlovačke, Zadarske i Šibensko-kninske županije, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državne ceste: DC1 Jastrebarsko-Korenica-Gračac-Knin i DC3 Karlovac-Delnice-Kikovica. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle. Moguća je poledica te odroni. Snijeg povremeno pada i u Hrvatskom primorju, Slavoniji i Baranji - navode iz HAK-a uz dodatak da se često stvaraju kolone i zbog vozila zimske službe koja se kreču sporije.

Iz HAK-a javljaju da trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Hrvatskom primorju ili Istri i obrnuto.

Na autocesti A-6 probleme radi i vjetar.

image
Gorski Kotar
Matija Djanjesic/Cropix

Iz Hrvatskih autocesta pozvali su u srijedu vozače da prilagode vožnju snježnim uvjetima na autocestama, posebno ih upozoravajući da ne pretječu ralice ispred kojih je cesta uvijek neočišćena.

- Vozači nisu ni svjesni koliko je takav pothvat riskantan i opasan za njihovu sigurnost - priopćio je HAC, pozivajući vozače da prije kretanja na put provjere stanje na cestama.

Napominju da je autocestu u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padalina.

- Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralice, međutim kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće - nastao bi kolaps, kolona ralica - kažu u HAC-u.

Snažan vjetar na obali

Dok se unutrašnjost bori sa snijegom, obala se muči s vjetrom i kišom. Bura na Sjevernom Jadranu uzrokuje probleme u prometu, a u Dalmaciji jugo stvara visoke valove. Također, diljem obale je palo i puno kiše - na Cresu je do 10 sati palo 35 litara kiše po metru kvadratnome, u Hvaru su pale 32 litre, Lošinju 28, Susku 27, Rogoznici i Ljubitovici 23, u Dragama 20...

Dalmacija Danas spominje i neobičan fenomen koji se dogodio u Dalmaciji uslijed sukobljavanja toplije i hladnije zračne mase pri čemu je došlo do nevjerojatnih temperaturnih razlika. Granica je bila negdje kod Šibenika, tako da je u jednom trenutku tijekom poslijepodneva u Vodicama izmjereno 7°C, u obližnjoj Rogoznici je čak 16°C.

Međutim, Dalmaciju prave vremenske nepogode tek čekaju. Dalmacija Danas javlja da će večeras će jugo imati olujne udare, a u sutra bi u dijelovima Dalmacije mogla pasti velika količina oborina, od 50 do 100 litara. Također, jugo će raditi probleme u prometu morem i osjetno će zatopliti.

Prvo poledica, a onda - južina

S druge strane, unutrašnjost će se boriti s kišom koja će se lediti na tlu. Za Liku, Gorski kotar, karlovačko i sisačko područje izdan je crveni meteoalarm zbog poledice, a u 'narančastom' su Zagreb, Hrvatsko zagorje, Međimurje...

image
Split
Paun Paunovic/Cropix

Smirivanje vremena i djelomično razvedravanje stiže u petak. DHMZ najavljuje da će na obali uz promjenljivu naoblaku još ponegdje biti kiše, osobito u subotu i nedjelju kad može biti i grmljavinskih pljuskova. Kiša je na kopnu, osobito na zapadu opet izgledna u nedjelju.

image
Premantura
Goran Sebelic/Cropix

Na kopnu će puhati slab i umjeren jugoistočni, u petak i subotu osobito u gorju i jugozapadni vjetar. Na Jadranu umjereno i jako, ponegdje i olujno jugo koje će u nedjelju krajem dana na sjevernom dijelu okretati na jaku buru. Temperatura zraka u porastu, osobito za vikend kad će biti iznadprosječno toplo uz južinu. U unutrašnjosti temperatura će ići preko 10 stupnjeva, a u Dalmaciji bi moglo dosegnuti i 17 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:53