RASPLET NA HRT-u

Smijenjen Vanja Sutlić

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Vanja Sutlić smjenjen je s mjesta glavnog ravnatelja HRT-a. Za njegovu smjenu glasovalo je devet od 10 članova Programskog vijeća HRT-a. Također je smijenjen ravnatelj HTV-a Blago Markota, kao i ravnatelj Glazbene proizvodnje Josip Guberina. Sjednica Vijeća još traje.

Odluka o njihovoj smjeni stupit će na snagu kada se imenuju vršitelji dužnosti njihovih funkcija i kada se raspiše natječaj za njihova radna mjesta.

Smjenjeni ravnatelji su ranije na današnjoj sjednici ponudili svoj mandat na raspolaganje.

- Meni je ovaj dan poseban, kao i oni dani kad sam predstavljao svoj program temeljem kojega ste mi povjerili mandat - rekao je Vanja Sutlić. Istaknuo je kako je talac različitih interesa i nerada, te da HRT prolazi kroz tešku krizu. - Odgovoran sam što najbliže suradnike na HRT-u nisam uspio natjerati da nađemo put iz krize, a ne u krizu. Sve što tada nije bilo dovoljno važno, sada je to važnije. Sve je pokrenuto izvan kuće, a to je unutar kuće prihvaćeno.

- Promijeniti vodstvo ove kuće je najlakši način za one koji bi trebali otići - izjavio je Sutlić te nastavio: - Dio mojih suradnika i urednika su se borili, ali ne dovoljno. Međutim, neki su se pokazali nedovoljno pouzdanima. Preuzimam odgovornost i kritike na taj račun.

Dodao je kako mu je žao "ove kuće jer je ne čeka neposredno blistava perspektiva". Na kraju je zaključio: - Bez vaše podrške, ja ne mogu obavljati dužnost.

Na zahtjev ravnatelja HTV-a Blage Markote Programsko vijeće HRT-a i službeno je pokrenulo postupak za razrješenje Hloverke Novak Srzić s mjesta urednice Informativnog programa.

Svoje argumente za i protiv te smjene do sljedeće sjednice moraju iznijeti i ravnateljstvo HTV-a i Hloverka Novak Srzić koja zbog bolesti nije prisustvovala današnjoj sjednici.

Sjednica je počela izborom novog predsjednika Vijeća. Od danas je to Zvonko Milas kojem je protukandidat bio Hašim Bahtijari. Milas je dobio šest, a Bahtijari četiri glasa članova Vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 09:18