DAMIR BORAS

‘Slučaj zlostavljanja na Filozofskom još nije riješen. Što ako se ustanovi da neki profesor nije kriv?‘

‘Analiziraju se dokumenti i ja ću možda danas, možda sutra, možda preksutra reagirati na to‘, rekao je Boras
Damir Boras
 Tomislav Kristo/Cropix

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras u utorak je nazočio otvaranju Digitalne učionice budućnosti na Učiteljskom fakultetu, a nakon toga je upitan o slučaju seksualnog uznemiravanja na Filozofskom fakultetu u kojem je za isto, između ostalih, optužen profesor emeritus Drago Roksandić, javlja Dnevnik.hr.

Rektor Boras rekao je da cijeli slučaj nije razriješen te da, iako je Filozofski fakultet donio mišljenje i dostavio mu dokumente, odluku o tome što se događalo moraju donijeti on i Povjerenstvo na Sveučilištu.

- Taj postupak, analiziraju se dokumenti i ja ću možda danas, možda sutra, možda preksutra reagirati na to i odgovarajuće postupiti. Ali morate znati da se takvi dokumenti ne mogu javno objavljivati. Što ako se na kraju ustanovi da neki profesor nije kriv, a izašlo mu je ime - rekao je Boras, a prenio Dnevnik.hr.

Povjerenstvo za zaprimanje prijava za spolno uznemiravanje, osnovano na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, donijelo je u ponedjeljak zaključak da se u slučaju umirovljenog profesora Roksandića radi o opetovanom i teškom seksualnom uznemiravanju, čime je narušen i ugled Filozofskog fakulteta, prenio je Telegram.

Povjerenstvo smatra kako je najmanje što se može učiniti uskraćivanje korištenja prava koja kao profesor emeritus koristi na Filozofskom fakultetu te ukidanje mogućnosti korištenja fakultetske e-mail adrese.

Podsjećamo, Telegram je krajem objavio da su studentice Filozofskog fakulteta za zlostavljanje optužile profesora emeritusa dr. sc. Dragu Roksandića, znanstvenika s Odsjeka za povijest.

Roksandić je optužbe o seksualnom uznemiravanju studentica demantirao je podugačkim pismom u kojemu je osudio svako spolno uznemiravanje i založio se za pravno procesuiranje u skladu s propisima "s punim uvažavanjem ljudskih i građanskih prava te zaštitom ljudskog dostojanstva svih involviranih".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:16