ODLUKA SENATA

Slobodan Prosperov Novak dobiva počasnu titulu professor emeritus

U mandatu bivšega rektora Sveučilišta, Damira Borasa, izglasan je, među ostalima, i akademik Mislav Ježić

Slobodan Prosperov Novak

 Paun Paunović/Cropix

U povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu - Dies Academicus, u srijedu će se održati svečana sjednica Senata, uz dodjelu nagrada studentima i profesorima te proglašenje počasnih zvanja professor emeritus za 2022. godinu.

Među 20-ak redovitih profesora u mirovini, za koje se smatra da su se "posebno istakli svojim radom, imaju posebne zasluge za napredak Sveučilišta, te su stekli međunarodnu reputaciju", jest i povjesničar književnosti Slobodan Prosperov Novak, kontroverzan zbog niza izjava posljednjih godina.

Dobitnike počasnog zvanja Senat Sveučilišta izglasao je u mandatu bivšeg rektora Damira Borasa, a među njima su i akademik Mislav Ježić s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti i Enes Midžić s ADU. U znanstvenom području prirodnih znanosti počasno zvanje dobit će Anđelka Plenković Moraj s PMF-a. U znanstvenom području biomedicine i zdravstva emeritus postaje Miro Jakovljević i Željko Sutlić s Medicinskog fakulteta i Estella Prukner Radovčić s Veterinarskog.

Uz Dubravku Samardžiju s Agronomskog fakulteta, u biotehničkim znanostima počasno zvanje prima i Jasmina Havranek. Emeritusi postataju i akademik Bojan Jerbić s Fakulteta strojarstva, Nediljka Gaurina-Međimurec s Rudarskoga, Anđelko Ščukanec s Fakulteta prometnih znanosti, Darko Ujević s Tekstilnog i Andrej Uchytil i Tihomir Jukić s Arhitektonskog. U znanstvenom području društvenih znanosti to zvanje dobiva Majda Rijavec s Učiteljskog, a u području humanističkih znanosti Josip Baloban i Mirjana Polić Bobić i Ekrem Čaušević s Filozofskog. U umjetničkom području emeritusi postaju i Dubravka Babić i Damir Mataušić s ALU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:59