KORONAVIRUS

Sljedeći tjedan u RH počinje cijepljenje novim cjepivom; Stručnjaci: Evo tko bi ga trebao primiti

Oni koji su primili dvije booster doze neće se za sada cijepiti ovim novim cjepivom jer ono nije registrirano za petu dozu cijepljenja

Cijepljenje protiv covida

 Nicolas Maeterlinck/Belga Via Afp

Sljedeći ponedjeljak u cijeloj Hrvatskoj počinje cijepljenje novim, prilagođenim cjepivom protiv koronavirusa koje je registrirano samo kao docjepno, ali ne i za primarnu vakcinaciju.

Radi se o 187.000 doza Pfizera i 57.000 Moderninog cjepiva, koje bi trebalo stići sutra ili prekosutra u zavode za javno zdravstvo, a potom kreće distribucija na cijepne punktove koji će se za sada nalaziti u zavodima i domovima zdravlja, gdje će cijepiti liječnici primarne zdravstvene zaštite.

Pokažu li građani veći interes, broj mjesta za cijepljenje će se povećati, ali teško je očekivati da će, primjerice, u Zagrebu biti potrebno ponovo otvarati Velesajam. Eventualno, bude li potrebno, jedan od cijepnih punktova mogao bi biti i Dom sportova.

Također saznajemo da će do kraja tjedna ponovo zaživjeti i mrežne stanice za naručivanje za cijepljenje docjepnom dozom, koja uz wuhanski soj sadrži i podvarijantu omikrona BA.1. Naime, znanstvenici rade na novom cjepivu otkako se pojavila omikron varijanta virusa i uspjeli su u nedavno registrirano "ubaciti" prvu podvarijantu BA.1.

Valja naglasiti da je ovo cjepivo registrirano samo kao docjepna doza, odnosno nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili.

Stručnjaci kažu kako to znači da se ovim modificiranim cjepivom mogu cijepiti svi koji su primili barem prvu dozu "temeljenog" cjepiva protiv korone, potom oni koji su cijepljeni dva puta, kao i oni s booster dozom. Oni, pak, koji su primili dvije booster doze neće se za sada cijepiti ovim novim cjepivom jer ono nije registrirano za petu dozu cijepljenja. Primjerice, dio korisnika domova za starije već se cijepilo četiri puta pa oni nisu trenutačno predviđeni za novo cjepivo.

Istina, kažu stručnjaci, oni koji se do sada nisu cijepili protiv korone, a nekim slučajem prime ovo modificirano cjepivo, ne bi trebali imati nekih posljedica po zdravlje.

No, činjenica je da su ispitivanja povedena samo na već cijepljenima i onima koji su primili jednu booster dozu, odnosno oni koji bi cijepili dosad necijepljene ovim cjepivom bili bi u prekršaju jer za takvu primjenu nema registracije.

Kako saznajemo, predviđeno je da se cijepljenje u početku provodi četiri dana u tjednu, i to ponedjeljkom i srijedom poslijepodne, a petkom i subotom prijepodne. Naime, procijenjeno je da sva cijepna mjesta trebaju imati iste termine kako se građani ne bi zbunjivali.

Stručnjaci naglašavaju da prioritet imaju osoba starije od 60 godina i imunološki kompromitirane, koje su do sada cijepljene dva puta, kao i one koje su primile booster dozu.

Nažalost, cijepljenje je do sada u Hrvatskoj išlo vrlo sporo pa smo došli tek do 60 posto cijepljenih građana, dok je ostatak EU, osim Bugarske i Rumunjske, odavno prešao 80 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 07:16