STIŽE NOVA UREDBA

Sljedeći tjedan mogla bi pojeftiniti sva goriva, benzin će vjerojatno pasti ispod 10 kuna

Važeća cijena benzina od ponedjeljka i na veliko bit će 9,47 kuna po litri, što je 1,13 lipa manje u odnosu na sadašnje cijene

Ilustrativna fotografija

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Vlada bi u ponedjeljak trebala donijeti novu Uredbu o cijenama goriva, a prema izvorima s veleprodajnog tržišta, pritisak na cijene goriva mogao bi popustiti. Trenutno su cijene goriva uređene tako da se benzin prodaje za 10,6 kuna po litri, dizel za 11,59 kuna po litri, a plavi dizel za 7,95 kuna po litri.

Pouzdan izvor tportala s veleprodajnog tržišta javlja da bi od idućega tjedna mogla pojeftiniti sva goriva, posebice dizel.

Prema aktualnim podacima, u ponedjeljak, 20. prosinca, litra dizela na veliko prodavat će se po 11,064 kune, što je 53 lipe manje u odnosu na sadašnje fiksirane cijene.

Benzin će vjerojatno pasti ispod deset kuna, jer mu je važeća cijena od ponedjeljka i na veliko 9,47 kuna po litri, što je 1,13 lipa manje u odnosu na sadašnje cijene.

Cijene sirove nafte proteklih dana globalno snažno padaju jer su trgovci zabrinuti za potražnju - glavni faktor je Kina, u kojoj je ponovno buknula pandemija koronavirusa.

Središnje banke diljem svijeta, američki FED, europski ECB, ali i britanska te švicarska središnja banka ovoga tjedna opet su digle kamatne stope, što će usporiti rast gospodarstava kako bi se ublažila inflacija koja je zahvatila veći dio svijeta, piše tportal.

Barelom nafte u Londonu trguje se po cijeni od 82 dolara, dok je barel u SAD-u pojeftinio na 76,49 dolara. Nafta je na oba tržišta debelo ispod cijene u odnosu na veljaču 2021. i početak rata u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:10