NEZGODNA SITUACIJA

Škoro snimio spot s reperom koji pjeva o ‘pucanju po drotovima‘ i ima nacističku tetovažu; ‘Nisam znao...‘

Reper Zizi je, inače, poznat po svojoj desničarskoj retorici, a u spotu se može vidjeti da na prsima ima nacističku tetovažu
Reper Zizi
 Screenshot

"(…) Drage prijateljice i prijatelji, večeras za vas ekskluzivna premijera spota pjesme 'Grad za sve nas'!

Uz pomoć dragog Zizija, pretočio sam u pjesmu sve ono što osjećam prema Zagrebu, u kojem sam stvorio dom, obitelj i koji jako volim."

Tako glasi objava Miroslava Škore, kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, od 23. travnja, u kojoj promovira svoj predizborni spot u kojem pjeva sa slabo poznatim reperom Zizijem. U spotu se izmjenjuju kadrovi Medvedgrada, obala rijeke Save, središta Zagreba, a u prvom planu uglavnom je Zizi koji repa dok se Škoro povremeno priključuje. Spot koji traje otprilike dvije minute profesionalno je režiran, a završava porukom "GRADZASVENAS#ZAGREB".

image
Reper Zizi
Screenshot

Ali, postoji jedan problem s "dragim Zizijem", kako ga je opisao Škoro. Zvonimir Redžić, poznatiji pod imenom Zizi, reper je iz Zagreba, a u njegovim spotovima sudjeluju osobe s tetoviranim nacističkim orlom na grudima, on nosi majicu s natpisom F(u)ck Antifa, vrijeđa se i ismijava srpska manjina, a posebno su uvredljivi tekstovi o ženama i antisemitski stihovi.

Nacistički orao ili Reichsadler bio je tradicionalni grb Nacionalsocijalističke partije Njemačke. U Trećem Reichu koristili su ga nacisti na uniformama i memorandumima, a koristili su ga u kombinaciji sa svastikom ili drugim simbolima u krugu, ispod kojih su predstavljali različite ustanove i skupine. Danas se svastika ispod orla često zamjenjuje keltskim križem ili sličnim simbolima. Nogometni navijači također koriste nekadašnjeg nacističkog orla u kombinaciji s različitim grbovima nogometnih klubova ispod te grabljivice.

FCK Antifa je desničarska poruka da antifašiste treba od….

Zvijezda Škorina izbornog spota zloupotrebljava rap za sirovo i izravno propagiranje nasilja, droge, kako dilanja tako i uživanja, netrpeljivosti prema židovima, antifašistima, "komunjarama". Rečeno izbija i iz tekstova i iz videoporuka Zizijevih uradaka. U spotovima se šmrče "bijelo", veliča agresija, članovi Zizijeva benda u spotovima se ne libe snimati s automatskom puškom, pištoljima i palicama. Netrpeljivost prema neprijateljima zamišljene etničke i ideološke čistoće iščitava se iz loše sklepanih rima:

"Napušen i sretan/lako rimama lupetam/pa se zato uvijek nađe/neki Židov kojem smetam", niže Škorina "reperska zvijezda" u uratku naslovljenom "Svodnik tvoje seke".

Ili: "I dosta repera je jebo/bit ću desno uvijek/komunjaru za uho/da mi kupi burek"...

U tekstovima promiče i nasilje prema policiji:

"Serem se na drotove/to normalna je stvar/pucam po njima/ko Pablo Escobar."

Visoko na ljestvici njegove "reperske poetike" tretiranje je žena kao drolja:

"Bacim neku rimu/tvrdu kao moja kara/jučer svršila ti sestra/danas svršit će ti stara/kitom išamaram/čak po sisi izudaram/kad svršavam s lakoćom/nove rime stvaram."

Ili: "Rokam nenadjebivo/u svom gradu predivnom/staru ne trebam ti jebat/razvalim je predigrom".

IlI: "Poznaju nas vaše seke/a i mame/u gradu kad nas vide/male droljice galame/zato nemoj se čuditi/ako tvoja stara zna me/u gradu plave boje/svaka plavuša se daje/pandur kad me privede/samo kažem šta je".

Ili: "Upadamo u klubove/vidim drolje prljave/kak za jednu lajnu malu/puše kite šugave".

Ili propagiranje droge: "Mi u crkvu ne idemo/ako nema skunka/Zagreb nam je otac/Trešnjevka je majka".

Neonacistička udruženja, kao i njihova rasistička stajališta, nisu samo raširena pojava u Europi nego i u Južnoj Americi. Na primjer, u Kolumbiji je prilično raširen neonacistički pokret Treća snaga (Tercera fuerza) i njegovi propaganda i nasilje upereni su i ovdje prema židovima, komunistima, homoseksualacima. U Njemačkoj je golemu uzbunu izazvao skandal iz kolovoza, kad je na antikorona prosvjedima koji su održani u Berlinu veća skupina ekstremnih desničara, noseći crno-bijelo-crvene zastave Reicha, pokušala prodrijeti u Bundestag. Ni mjesec dana poslije, u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna - Vestfalija u srijedu je suspendirano 29 policajaca pod sumnjom da su, kako je objavio Herbert Reul, pokrajinski ministar unutarnjih poslova, širili "najodvratniju neonacističku, rasističku i antimigrantsku propagandu", koja ga je, ustvrdio je, ostavila "bez riječi".

Službeno smo zatražili očitovanje predstavnika kampanje Miroslava Škore. Zanimalo nas je zna li on za Zizijeve pjesme i zašto je angažirao baš tog repera. U međuvremenu, Škoro je uklonio spot.

U međuvremenu je Škoro uklonio spot i rekao da je jedino što zna o Ziziju to da je riječ o sinu branitelja ratnog vojnog invalida, da je reper i da ga nije provjeravao. Dodao je i da nije upoznat s reperskom supkulturom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 08:20