DAVOR FILIPOVIĆ

‘Škoro je najavio kandidaturu tek nakon što se osobno uvjerio da je pokojni gradonačelnik pokopan‘

HDZ-ov Filipović žestoko se obrušio na Miroslava Škoru koji će se prema neslužbenim informacijama kandidirati za gradonačelnika
 Goran Mehkek/Cropix

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Davor Filipović dao je izjavu za medije. Komentirao je svog protukandidata Miroslava Škoru koji će se prema zasad neslužbenim informacijama također kandidirati za gradonačelnika Grada Zagreba.

- Nakon što se jučer osobno uvjerio da je pokojni gradonačelnik pokopan najavio je svoju kandidaturu. Najhrabriji je jer ne znam nikog tko je odlučio srljati u treći izborni poraz u nizu. Imao je kućicu na Adventu, a znamo kako su se dodjeljivale. I što sad? Nije dovoljna jedna kućica nego ih treba pet ili deset. Sugrađanima je naplaćivao najskuplji parking u Zagrebu. To je stvar prošlosti, to je priča koja neće biti prisutna u našem gradu. Ono što ću ponuditi je novi model upravljanja Zagrebom koji se bazira na konsolidaciji financija, transparentnoj obnovi grada i projektima za dobrobit sugrađana - kazao je.

Komentirajući financije, Filipović je kazao da će ključ u svemu biti transparentnost.

- Svim sugrađanima će biti dostupni ugovori, svaka kuna koja je potrošena u Zagrebu. Nije bilo transparentno ranije i to je ono što nudim. Kad se gradi bilo što u gradu bit će natpis gdje će sugrađani moći vidjeti što se radi, koja je cijena i rok. Inzistirat ću da pročelnici objave imovinske kartice. Za podizanje transparentnosti svi iz oporbe će imati pravo sudjelovati na javnim natječajima. Gospodin Tomašević će moći sudjelovati i kontrolirati bilo koji natječaj nakon moje pobjede na izborima. Uvest ću međunarodni antikorupcijski standard - kazao je.

Na pitanje da se ponaša kao da nije suodgovoran za politiku koja se provodila u Zagrebu, Filipović je kazao da je on u Skupštini četiri godine kritizirao i nudio rješenja.

- Ono što nije bilo dobro poput kompostane u Brezovici, GUP-a, lošeg upravljanja financijama, prodaje APIS-a, svaki put smo rekli ne i nudili rješenja - kazao je.

Osvrnuo se i na svog protukandidata Tomislava Tomaševića iz platforme Možemo.

- Izjavio je kako ima 400 ljudi koji mu dojavljuju vijesti iz gradske uprave. To me malo ražalostilo jer implicira da će s tim ljudima preuzeti Grad Zagreb i da nisu važne reference i stanje nego da je važan aktivizam. Imali ste kolegicu Sandru Benčić koja tvrdi da se u Gradskoj upravi uništava dokumentacija. Pozivam institucije da provjere navode jer ako je to točno građani to moraju znati. Ako to nije točno građani onda moraju znati da se javnost obmanjuje od nje i od Tomaševića. Pozivam institucije da to provjere - kazao je.

- Svatko tko u utrku ulazi da bi došao do više adventskih kućica nije konkurencija ni meni ni kolegi Tomaševiću. Svi oni koji nemaju iskustvo koje se tiče Grada Zagreba, a osim Tomaševića nema ga nitko, svi objektivno nisu ozbiljna konkurencija, bez ikakve pretenzije da nekog omalovažavam. Ovaj Grad nema vremena za čekanje, Četiri godine se pripremam za ovu situaciju, upoznat sam s problemima grada i želim ga učiniti poželjnim mjestom za život svima - kazao je.

- Posebno sam u devetom mjesecu istaknuo ako ne dođe do radikalnog zaokreta u upravljanju financijama da će nas zadesiti crna sudbina koja je zadesila Detroit - kazao je.

Na pitanje hoće li poskupiti život za građane Zagreba, Filipović je kazao da neće te da će građani imati bolju i kvalitetniju uslugu.

Odgovorio je na pitanje je li bila politički oportuna odluka da dođe na Bandićev sprovod s obzirom na to da HDZ grabi isti bazen birača.

- Došao sam na sprovod jer sam kao zastupnik četiri godine bio u Gradskoj skupštini i tu sam profesionalno surađivao s gospodinom Bandićem. Mislim da je to bio minimumu ljudskosti - kazao je.

Filipović je poručio i da računa na sve glasače koji žele da grad krene naprijed, a ne računa na glasače koji su ljevica i krajnja ljevica.

Kazao je i da mu Mostov Zvonimir Troskot nije konkurencija te da nitko tko nema iskustvo i ne poznaje grad nije ozbiljan igrač u toj političkoj utakmici.

Poslao je i poruku svima u gradskim poduzećima da neće izgubiti posao.

- Ono što su najavili Klisović i Tomašević da će rezati glave, odgovorno tvrdim da nitko neće izgubiti posao. Uvest ću sustav nagrađivanja zaposlenika jer ne mogu oni koji vrhunski rade posao imati istu plaću kao oni koji ne rade. Svi najbolji će imati priliku napredovati - kazao je.

Na pitanje koji bi projekt htio da ostane iza njega ako ostane gradonačelnik Filipović je kazao: -Nacionalna dječja bolnica je top prioritet svih naših sugrađana. Volio bih da budem taj koji će projekt započeti i završiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 14:15