UVOĐENJE NOVE MJERE

Školski sindikat proveo anketu o prosvjedima protiv covid potvrda: Evo koliko profesora želi proteste

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama traži od Ministarstva odgovore na tehnička pitanja vezana uz provedbu mjere uvođenja covid-potvrda

Ilustracija

 Zeljko Puhovski/Cropix

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske traži od Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovore na tehnička pitanja vezana uz provedbu mjere uvođenja covid-potvrda u sustav obrazovanja. Već ranije su se iz tog sindikata izjasnili kako je ova mjera nepotrebna i ishitrena. Sada, u priopćenju objavljenom na stranicama Sindikata, paralelno traže pojašnjenja provedbe mjera i preispitivanje odluke.

„Potpuno svjesni situacije, velikog broja zaraženih i preminulih, ne smatramo da će ovaj potez pridonijeti stabilizaciji trenutačne epidemiološke situacije pa stoga pozivamo Stožer i Ministarstvo da još jednom preispitaju odluku za uvođenje COVID potvrda u sustav obrazovanja“, pišu u svojoj objavi, u kojoj pitaju tko će provoditi testiranje i gdje, tko će platiti testiranje – škole ili Ministarstvo, tko će raditi uvid u covid-potvrde te kakav će biti naputak ravnateljima ako se netko ne želi testirati. Zanima ih i hoće li zamjene u takvim slučajevima biti plaćene kao prekovremeni rad.

Što će biti sa zaposlenicima koji imaju nastavu ponedjeljkom ujutro i neće se stići testirati jer ako se testiraju subotom, test više nije važeći (vrijedi 48 sati), pitaju dalje, konstatirajući kako je sustav za testiranje ionako preopterećen, a za funkcioniranje nastave nužno je imati testove i potvrde praktički odmah. Hoće li, pitaju dalje, zdravstveni sustav to moći izdržati? Zanima ih i što je sa zaposlenicima koji nemaju u svome okruženju zdravstvene ustanove za testiranje – tko će snositi njihove dodatne putne troškove.

– Odgovori na navedena pitanja bit će dijelom ili u cijelosti sadržani u odluci o uvođenju spomenutih mjera, kao što je to bio slučaj prilikom donošenja Odluke za zdravstvene djelatnike i djelatnike u sustavu socijalne skrbi, odgovaraju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Anketa o prosvjedima

Istovremeno, školski sindikat Preporod proveo je anketu među svojim članovima u osnovnim i srednjim školama u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, o tomu jesu li suglasni izaći na prosvjed protiv mjere uvođenja covid-potvrda u sustav obrazovanja.

Rezultati su pokazali kako je samo desetak posto zaposlenika škola spremno za prosvjed - od nešto manje od 3000 ispitanih zaposlenika škola, za prosvjed se izjasnilo njih oko 250.

- Očito velika većina zaposlenika ne želi sudjelovati u prosvjedu. U slučaju da se za prosvjed izjasnilo više od 20 posto zaposlenika, tada bi odluka išla na Glavno vijeće Sindikata, kaže Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:24