NACIONALNI ISPITI

Školski sindikat: Izdvojite 900.000 eura za dežurstva učitelja; Ministarstvo: Nema potrebe

Šef sindikata Željko Stipić zahtjev opravdava činjenicom da su prosvjetne vlasti lani platile slične poslove u okviru ispita probne državne mature.

Pisanje nacionalnih ispita

 Zeljko Puhovski/Cropix

Nešto više od 900 tisuća eura trebalo bi po računici Školskog sindikata Preporod izdvojiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja za dežurstva učitelja uključenih u provedbu u ponedjeljak započetih nacionalnih ispita u 878 osnovnih škola u Hrvatskoj.

Svoj zahtjev predsjednik sindikata Željko Stipić opravdava činjenicom da su prosvjetne vlasti lani platile slične poslove u okviru ispita probne državne mature.

- Ovaj iznos ne bi trebao biti sporan kada se zna da će učitelji ove poslove raditi mimo svoga redovitoga rada i izvan poslova obuhvaćenih tjednim zaduženjima. Osim toga, učitelji bi opravdano bili nezadovoljni ako bi se slični poslovi u srednjim školama vrednovali na jedan, a u osnovnim školama na drugi način, smatra predsjednik Preporoda, koji od Ministarstva očekuje još jedno rješenje. Ono glasi: nacionalne ispite ubuduće treba provoditi u nenastavne dane, kako „nastava ne bi bila žrtvom provođenja nacionalnih ispita“.

Iz Sindikata Preporod pozivali su nadležne da kroz naredna tri tjedna, koliko će trajati provedba nacionalnih ispita, pokrenu dijalog sa školskim sindikatima oko rješavanja ovih pitanja.

image

Pisanje nacionalnih ispita

Zeljko Puhovski/Cropix

- Za ovu godinu problem plaćanja treba riješiti sporazumom između prosvjetne vlasti i osnovnoškolskih sindikata. Dugoročno problem treba riješiti kroz granski kolektivni ugovor o kojem uskoro počinju pregovori, navodi Stipić.

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović na konferenciji za novinare izvijestio je kako je nacionalnim ispitima obuhvaćeno 39.708 učenika osmih razreda te je za tu potrebu tiskano 42 tisuće ispita. Po dosadašnjim informacijama, u provedbi nije bilo većih problema.

Na upit mogu li učitelji očekivati naknadu za dodati rad, Filipović je odgovorio kako je to pitanje za Ministarstvo i sindikate.

Čelnika Sindikata Preporod zatražili smo izračun prema kojemu je došao do iznosa od 900 tisuća eura. Po njegovoj računici provođenje nacionalnih ispita u 2300 razrednih odjela, u trajanju 18 sati za osam predmeta, pretpostavlja oko 41.400 sati dežurstva. Kako se radi o dva dežurna učitelja po odjeljenju, ukupna broj sati dežurstva iznosi oko 83.000.

image

Željko Stipić

Davor Pongracic/Cropix/Cropix

- Temeljem uvida u prosječnu bruto i neto plaću učitelja, dolazimo do vrijednosti pojedinačnog sata od 9.28 eura u brutu i 6.63 eura u netu. Ukupno bi za obavljanje poslova dežurstva trebalo izdvojiti oko 770.000 eura, navodi Stipić.

Nešto je teže utvrditi, nastavlja, koliko bi trebali biti plaćeni poslovi ispitnih koordinatora. U srednjim se školama ovi poslovi vrednuju smanjenjem norme i vezani su uz broj učenika koji polažu ispite državne mature.

- Kada bismo, primjerice, rad svakog koordinatora vrednovali, bez obzira na broj razrednih odjela i učenika, sukladno ukupnom broju sati (18 sati) održavanja ispita, platiti bi trebalo 16.650 sati što bi iznosilo ukupno oko 155.000 eura, objašnjava za Željko Stipić.

Po njemu, nije se smjelo dogoditi da se s provedbom nacionalnih ispita krene prije no što je poznato hoće li se i na koji način vrednovati rad ispitnih koordinatora i dežurnih učitelja.

image

Vinko Filipović

Goran Mehkek/Cropix

Pitanje naknade postavili smo Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a sudeći prema odgovoru kojeg smo primili – od plaćanja neće biti ništa, ukoliko se ti poslovi odvijaju u okviru osmosatnog radnog vremena.

- Sudjelovanje učenika na nacionalnim ispitima kao obliku vanjskoga vrednovanja reguliranog važećim zakonima i pravilnicima, tretira se jednako kao redovno sudjelovanje na nastavi koja je svakom nastavniku plaćena u skladu s propisima te nema potrebe za dodatnim plaćanjem ukoliko se odvija u okviru 8-satnog dnevnog radnog vremena, objasnili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:46