SLUČAJ ‘DAJ MI PET‘

Školski odbor bez zaključka, ali sve je izglednije da ravnateljica i nastavnica neće odgovarati

‘Naime, inspekcijski nalaz nije završen, tako da ćemo zaključke donositi nakon što dobijemo službene nalaze‘

Školski odbor Klasične gimnazije

 Zeljko Puhovski/Cropix

Školski odbor Klasične gimnazije nije donio nikakav zaključak vezano za aferu "Daj mi 5", a očekuje se da će se to dogoditi sljedeći tjedan nakon što u školu stigne nalaz prosvjetne inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kako je Jutarnji list ekskluzivno objavio početkom tjedna, u toj zagrebačkoj gimnaziji, nakon završetka školske godine, izmijenjene su ocjene nekolicini učenika, iz vrlo dobar u odličan, među kojima je i mlađi sin predsjednika Zorana Milanovića.

Do promjene ocjena evidentno je došlo nakon što je prva dama, Sanja Musić-Milanović, četiri dana nakon završetka škole poslala e-mail ravnateljici u kojem se žalila na profesoricu iz matematike.

U međuvremenu, Milanovićevu sinu su prepravljene dvije ocjene, iz latinskog i matematike, tako da je mladić u konačnici nastavnu godinu završio s prosjekom 5.0.

Zbog medijskih napisa, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u Klasičnu je gimnaziju po službenoj dužnosti poslao inspektora, koji je čak tri dana izuzimao dokumentaciju, a službeni nalazi očekuju se početkom tjedna, nakon čega će i Školski odbor donijeti zaključnu ocjenu.

image

Nadežda Čačinovič

Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix

Inače, kako doznajemo, na sastanku se pojavilo svih sedam članova Školskog odbora, u sastavu: Tajana Neral, koja je predsjednica odbora, Igor Medić i Mislav Gjurašin (predstavnici škole). Predstavnici osnivača su bili Nadežda Čačinovič, Katarina Filković i Teo Radić, a kao predstavnik roditelja bila je Tatjana Šoša.

- Zajednički stav je da ne iznosimo ništa u medije. Naime, inspekcijski nalaz nije završen, tako da ćemo zaključke donositi nakon što dobijemo službene nalaze. Novi sastanak imamo sljedećeg tjedna - kaže prof. Nadežda Čačinovič.

Kako doznajemo, u jutarnjim satima su se okupili, pred sam početak sjednice, i brojni profesori, kolege profesorice iz matematike, kako bi joj pružili podršku i stali uz nju.

Inače, Odbor koji upravlja radom škole donosi sve važne dokumente za rad škole, a može razriješiti ili potvrditi ravnatelja. Čini se da do toga ipak neće doći.

Naime, kako doznajemo, kad bi se utvrdilo da je Musić Milanović vršila pritisak preko ravnateljice, u tom slučaju ona bi bila smijenjena, a profesorica koja je mijenjala ocjenu mimo procedura dobila bi opomenu pred otkaz.

image
Zeljko Puhovski/Cropix
image

Nadežda Čačinovič

Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix

Kako smo neslužbeno doznali, prosvjetni će inspektor najvjerojatnije utvrditi da se radi o "neurednom vođenju pedagoške dokumentacije", što kao posljedicu može imati opomenu, što zapravo znači da upozoravaju da se takvo što ne bi trebalo ponoviti.

U tom slučaju, čini se, odgovarati neće ni profesori ni ravnateljica.

Kako smo već pisali, inspektor ima pravo pregledati pedagošku dokumentaciju i evidencije te uzeti izjave od zaposlenika škole. Ravnateljica gimnazije Zdravka Martinić-Jerčić dužna je pak po zakonu inspektoru osigurati uvjete za provedbu nadzora i ustupiti mu podatke, pa i one iz e-Dnevnika, u kojem bi trebalo biti vidljivo vrijeme unosa zaključnih ocjena.

Da je, primjerice, inspektor utvrdio da ocjene nisu zaključene propisno, po Zakonu o prosvjetnoj inspekciji ima pravo narediti školi da poništi ocjene. Očekuje se da bi prosvjetna inspekcija slučaj službeno mogla zaključiti početkom tjedna.

Valja naglasiti i da je Jutarnji tijekom rada na priči stupio u kontakt s umirovljenom profesoricom matematike iz iste škole koja je rekla kako je Musić Milanović tražila povećanje ocjene i za starijeg sina, još prije osam godina, kad je on pohađao drugi razred srednje škole.

Zanimljivo je kako je prva dama u mailu istaknula da ne traži povećanje ocjene iz matematike, ali nije reagirala kad je vidjela da su podignute dvije ocjene.

Njezin suprug, predsjednik Milanović, rekao je da je reagirala kao mama, da on to nikad ne bi napravio, ali i žestoko napao Hanza mediju te pritom iznosio neistinite informacije, poput toga da je članica Uprave Ana Hanžeković Krznarić zvala Musić Milanović. Naime, situacija je bila upravo suprotna jer je Musić zvala i pokušala zaustaviti objavu teksta.

image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 22:47