POMOĆ UČITELJIMA

Školska knjiga prva u Hrvatskoj uvela umjetnu inteligenciju u obrazovni sustav

UI Asistent pomoći će učiteljima da lakše pišu obavijesti i poruke te daju suglasnosti i rješavaju dokumente koje razmjenjuju s roditeljima

Nastava u hrvatskoj školi, ilustracija

 Marko Todorov/Cropix

Nakladnička kuća „Školska knjiga“ prva je u Hrvatskoj implementirala umjetnu inteligenciju u obrazovanju, na način da je učiteljima ponudila nove mogućnosti u postojećoj aplikaciji ŠK Asistent.

Riječ je o aplikaciji za učitelje nastala prije četiri godine, a danas se njome koristi više od 10.000 učitelja. Smišljena je kako bi učiteljima pomogla u pripremanju za najvažniji dio njihova posla – neposredan rad s učenicima. Asistent "Školske knjige" sada ide dalje i uz pomoć umjetne inteligencije postaje platforma za komunikaciju s roditeljima, poručili su iz nakladničke kuće.

UI Asistent pomoći će učiteljima da lakše pišu obavijesti i poruke te daju suglasnosti i rješavaju dokumente koje tijekom školske godine razmjenjuju s roditeljima. S druge strane, roditeljima će se omogućiti jednostavan uvid u sve važne informacije koje se tiču škole te jednostavno rješavanje administrativnih zadaća vezanih za školovanje njihove djece, priopćili su iz "Školske knjige".

„U Školskoj knjizi vjerujemo da se umjetnom inteligencijom najprije trebaju koristiti najinteligentniji predstavnici društva s velikim iskustvom bez obzira na područje kojim se bave kako bi uočili sve prednosti i nedostatke koje ona donosi. Zato smo omogućili i učiteljima da budu među prvima koji će iskoristiti sve prednosti umjetne inteligencije. Prepoznali smo da se obrazovni proces može unaprijediti i da se učiteljima mogu olakšati dugotrajne administrativne obveze kako bi njihov posao bio jednostavniji te kako bi više vremena mogli posvetiti učenicima“, komentirala je Matilda Bulić, izvršna direktorica "Školske knjige".

UI Asistent nastao je u suradnji s hrvatskom tvrtkom Mindsmiths koja ima vodeću ulogu u području umjetne inteligencije. Zahvaljujući konačnom rješenju, svaki će korisnik dobiti svog AI Asistenta koji će učiti i prilagođavati se njegovim potrebama. Sustav je trenutačno u fazi testiranja s odabranim učiteljima i roditeljima, a njihove povratne informacije upotrijebit će se za daljnje unapređivanje i smišljanje novih funkcionalnosti.

„Impresioniran sam jednostavnošću komunikacije s roditeljima, procesom prikupljanja suglasnosti te arhiviranjem svih tih dokumenata. Poslove za čije mi je obavljanje dosad bilo potrebno nekoliko dana, UI Asistent Školske knjige obavlja za manje od 30 minuta. Sada UI Asistent podsjeća roditelje na potpisivanje različitih dokumenata i na školske obveze njihova djeteta. Ne ljuti se, strpljiv je i koristi se emotikonima za emocionalno inteligentnu komunikaciju. Čini se nevjerojatno, ali je istinito – tehnologija olakšava život učiteljima i roditeljima čineći komunikaciju jednostavnijom. Više nećemo gubiti vrijeme na administrativne poslove, već ćemo ga iskoristiti za učinkovitu komunikaciju o svakom djetetu“, izjavljuje Marko Lokner, učitelj razredne nastave u OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:04