BIVŠA MINISTRICA

Škare-Ožbolt: ‘Sanader mi je tutnuo papirić s jednim imenom i rekao: Naš dečko, imenuj ga‘

‘Opirala sam se u tom razgovoru dva sata, na kraju mi je Sanader rekao da ga ili imenujem ili snosim posljedice‘, tvrdi bivša ministrica

Vesna Škare Ožbolt

 Damir Krajac/Cropix

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt na N1 komentirala je nove poruke koje su izmijenili Ivan Turudić i Josipa Pleslić (bivša Rimac) te cijelu situaciju oko izbora novog glavnog državnog odvjetnika.

- Jako je tužna situacija. Neki moji prijatelji kažu – uživamo čitajući, ovo je drugačija afera pa nas zabavlja. No to više nije smiješno, jako je tužno. Iz ovih SMS poruka koje su objavljene vidi se da je doista riječ o stvarima koje naša zajednička sutkinja, “moja i tvoja”, te usluge za dobivanje glasa u Državnom sudbenom vijeću, to su sve opasne priče koje nisu metoda kojom se dolazi na neku funkciju.

Na pitanje postoji li moralna, politička ili neka druga odgovornost koju bi netko trebao preuzeti, Škare Ožbolt je rekla:

- Posljedica ovog je da kriteriji za glavnog državnog odvjetnika nakon ovoga padaju. Oni su sad puno niži nego su prije bili. Kako objasniti da ste maknuli glavnog državnog odvjetnika Jelenića jer je bio u članstvu masona, šeficu Uskoka zbog neke prometne situacije, kako objasniti Žganjera koji je otišao samo u jednu emisiju pa je bio smijenjen? Potpuno bizarni razlozi u odnosu na ovo. Ovdje postoji 505 razloga da ga se ne imenuje, a imenuje ga se. Padaju standardi, kriteriji, ali i pravna država. Ako vam hrpa SMS-ova i mobitel Josipe Rimac odradi više posla nego što je odradio cijeli represivni aparat u ovoj zemlji, onda se postavlja pitanje kako funkcioniramo.

Dodaje da SMS-ovi pokazuju sliku hrvatske vladajuće politike kako to fukcionira: ‘ja tebi, ti meni. Pritom su sve strukture vlasti u toj igri i u tom mobitelu.‘

Škare Ožbolt napominje da su sve provjere, koje obavještajne službe rade, različitog karaktera. O vlastitoj smjeni nakon neimenovanja Turudića govori:

- U vrijeme kad nisam htjela imenovati Turudića za predsjednika Županijskog suda, imala sam ozbiljne razloge zašto ne, a tad nije bilo ovakvih provjera, pa sam bila smijenjena samo zato što ga nisam htjela imenovati. Tada je izbor, imenovanje i razrješenje sudaca bilo u nadležnosti ministra pravosuđa. Sve odluke koje sam donosila, koordinirala sam sa sudbenom vlašću, tj. predsjednikom Vrhovnog suda.

Bilo je nekoliko puta naglašeno da Turudić želi biti predsjednik Županijskog suda, zastupali su ga i Sanader i Šeks. Sanader je na papir napisao – “Naš dečko, imenuj ga. I.S.”, u desnom gornjem kutu. Nisam ga imenovala jer Vrhovni sud nije bio za njega, nisu to napisali, ali su dali do znanja. Nije imao kvalitete za predsjednika Županijskog suda i bilo je situacija vezanih uz jedan sudski postupak gdje je jedna presuda donesena u odsutnosti bila okidač, argument da Sanader meni kaže – “imenuj ga jer je odradio dobar posao” i ja to nisam htjela napraviti. Posljedice su bile da sam bila smijenjena potpuno nepovezanim obrazloženjem da sam pet dana u tjednu radila svoj posao, a šesti dan bila oporba.

Na pitanje o njezinoj smjeni, koja je uslijedila jer na zahtjev Ive Sanadera nije imenovala Ivana Turudića za predsjednika Županijskog suda, Škare Ožbolt je ispričala:

- Jednom sam uspjela odgoditi odluku, ali me ona dočekala 26. 12. 2005. navečer kad su me zvali Šeks i Sanader i tražili da donesem tu odluku koju je trebalo potpisati. Opirala sam se u tom razgovoru dva sata, na kraju mi je Sanader rekao da ga ili imenujem ili snosim posljedice. Ja sam 27. ujutro imenovala Mirjanu Rigan. U moj ured je ujutro došao Mladen Bajić, pokazala sam mu papir i ona je rekao – imate petlje. Nakon toga je bio sastanaka s predsjednicima sudova, moje imenovanje je izazvalo aplauz jer su svi znali što je posrijedi. Nakon toga se događalo sve što se događalo, Sanader više nije premijer, Turudić mu sudi i donosi odluke osuđujuće za Sanadera. Danas je to glavni argument zašto je on kandidat za glavnog državnog odvjetnika - zaključila je Vesna Škare Ožbolt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:08