BURNA SJEDNICA

‘Škandalozni‘ profesor koji urla na studenticu odbija otići, dekan: ‘Dobit će otkaz, ali ne znamo kako i kada‘

Dekan tvrdi kako je Uprava angažirala dva pravnika kako bi im pomogli u nalaženju rješenja za postupak otkaza

Ozren Prohić

 Duje Klaric/Cropix

Završila je još jedna burna sjednica Vijeća zagrebačke Akademije dramske umjetnosti (ADU), na čijem je dnevnom redu, među ostalim, bila i tema s izvještajem dekana ADU-a o poduzetim koracima u procesu raskida ugovora o radu dugogodišnjem profesoru Ozrenu Prohiću.

Nakon što je Vijeće još 30. listopada Prohiću izglasalo nepovjerenje, a nakon javne objave snimke njegova polusatnog urlanja na studenticu 2017. godine, članovi Vijeća rade pritisak na upravu jer smatraju da Prohićev vulgarni vokabular i ponašanje ne dolikuje akademskom prostoru.

image

Prosvjed studentica i studenata Akademije dramske umjetnosti protiv Ozrena Prohića

Vanesa Pandzic/Cropix

Prema informacijama koje dolaze od članova Vijeća, sve vodi prema tomu da će Prohiću biti raskinut ugovor o radu, no nije poznato u kojoj formi, niti kada.

– Dekan je na sjednici izvijestio da je profesoru Prohiću ponuđen sporazumni otkaz ugovora o radu, no nije ga prihvatio. Dekan je izvijestio i da je uprava angažirala pravnika iz Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, kao i stručnjaka s Pravnog fakulteta, ne bi li im pomogli u procesuiranju i pronalaženju rješenja za postupak otkaza, potvrdio nam je izvor iz ADU-a.

Rasprava je trajala više od dva sata, a velik angažman na sjednici, potvrđuju sugovornici, pokazali su ‘iznimno dobro pripremljeni studentski predstavnici‘. Kako nam je dan uoči sjednice potvrdio dekan Davor Švaić, u tijeku je radno-pravni postupak, nakon kojega će moći dati više informacija o raspletu događaja.

image

Dekan ADU Davor Švaić

Vanesa Pandzic/Cropix

Podsjetimo, Prohića je diskreditirala u listopadu objavljena snimka iz 2017. na kojoj degradira i izruguje izvedbena rješenja ispitne probe "Rosmersholm" iz kolegija Režija V. tadašnje studentice. Na snimci se među ostalim čuje Prohića: - Meni je super da mi jeb.. mater, ali ne i glumcima (…). Hoćete razotkriti da je ovaj peder, a ova u kur..! Što hoćete razotkriti? Dajte izradite neki kur..! Super je, ljubavi, ionako ćeš opanjkavajući mene napraviti u Hrvatskoj karijeru, al‘ daj napravi predstavu.

Uz niz psovki, najčešći profesorov povik bio je „Škandalozno“, što je ujedno bio naziv prosvjeda studenata ADU-a organiziranog 30. listopada protiv psihičkog zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja na Akademiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:37