INICIJATIVA

Sindikati: ‘Radnicima koji se cijepe treba omogućiti minimalno jedan do dva slobodna dana‘

- Svim radnicima koji su najviše izloženi treba omogućiti prioritetno cijepljenje, naglasio je Novosel
Mladen Novosel
 Zeljko Puhovski/Cropix

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel zatražio je u četvrtak od Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite da odrede prioritetne skupine radnika za cijepljenje protiv koronavirusa.

Novosel je na konferenciji za novinare poručio da je neprihvatljivo odgovornost za cijepljenje svaljivati na građane uz poruku - ako ćete se sada cijepiti, možda krajem lipnja nećete morati nositi maske.

"Bez dobrog i kvalitetnog plana cijepljenja definitivno nećemo uspjeti u onome što bi svi željeli - da pandemija nestane", rekao je.

Među širiteljima zaraze su radnici koji su svakodnevno u izravnom kontaktu s drugim ljudima (npr. vozači u javnom prijevozu, trgovci, zaposleni u odgojnim i obrazovnim ustanovama i sl).

"Svim radnicima koji su najviše izloženi treba omogućiti prioritetno cijepljenje", naglasio je Novosel.

Budući da mnogi radnici imaju problema kako otići s posla na cjepljenje, ali i s nuspojavama, SSSH traži da se radnicima koji se cijepe omogući minimalno jedan do dva slobodna dana, što bi poslodavcu trebali subvencionirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo ili Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Alarmantno stanje u predškolskom sustavu

Na alarmantno stanje u predškolskom sustavu upozorila je predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić rekavši da im je izuzetno teško provoditi odgojno-obrazovni rad zbog velikog broja djece u grupama i premalog broja odgajatelja i pomoćno-tehničkog osoblja jer je velik broj njih u samoizolaciji ili su oboljeli od koronavirusa.

Također, upozorila je da ne postoji dječji vrtić u zemlji u kojem nije bio zaražen veći postotak radnika ili je zbog toga bio zatvoren. Žilić kaže da je više od 80 posto sindikalnih članova izrazilo želju za cijepljenjem.

Predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak založio se za što hitnije cijepljenje oko 10.000 vozača u javnom prijevozu jer su među najizloženijima zarazi.

Za što hitnije cijepljenje pomoraca založio se i Romano Perić iz Sindikata pomoraca Hrvatske rekavši kako su mnoge zemlje već pokrenule njihovo cijepljenje.

Ako se naši pomorci ne cijepe, njihova radna mjesta bi mogli zauzeti drugi jer mnoge kompanije traže i potvrdu o cijepljenju, upozorio je Perić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:30