NOVE OKOLNOSTI

Sindikat policije Hrvatske očekuje ‘bezbolan‘ prijelaz policijskih službenika na Schengen

Sukladno pravilima EU-a i odluci Vlade RH, formirat će se posebne ekipe za dubinski nadzor

Ilustracija

 Dragan Matić/Cropix

Prema procjenama Sindikata policije Hrvatske nakon ulaska u Schengen na unutarnjim granicama prema EU prestalo bi raditi do 1000 osoba, za koje drži da će ih resorno ministarstvo moći prilično "bezbolno" zaposliti na radnim mjestima u policijskim upravama odnosno postajama.

Sukladno pravilima EU-a i odluci Vlade RH, formirat će se posebne ekipe za dubinski nadzor (kompenzacijske mjere) koje bi regrutirali upravo među onima koji prestaju raditi na graničnim prijelazima, a njihov novi posao bio bi dubinski nadzor i kontrola ljudi, nezakonitih migracija i roba.

Plan proveden na taj način trebao bi omogućiti što lakšu tranziciju na nove uvjete rada i posla pripadnika MUP-a u okolnostima RH kao članice EU-a i schengenske zone, navodi se u odgovoru SPH na upit Hine.

Schengen je osobito zanimljiv za policijske službenike jer se s njime izravno mijenja opseg i dio poslova koje su obavljali u nadzoru unutarnje granice EU-a prema Sloveniji i Mađarskoj, ističe Sindikat policije Hrvatske.

Podsjećaju da je, poučen iskustvom iz 2013. godine kada je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju velik broj carinika ostao neraspoređen jer se nije na vrijeme planiralo, SPH godinama ukazivao javnosti, Ministarstvu unutarnjih poslova i Vladi RH, kako je nužno unaprijed planirati način i proces u kojemu će Hrvatska pristupiti daljnjim integracijama u okviru EU, poput Schengena i eurozone.

Ministarstvo je prihvatilo naše prijedloge, pa se, upravo u sklopu pripreme za Schengen, posljednjih nekoliko godina na unutarnjim granicama prema EU novi policijski službenici nisu zapošljavali ili su ta zapošljavanja bila minimalna, dodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:27