10 PITANJA

Sinčić za Magazin progovorio o kazni za performans: ‘Ne bojim se njihova zastrašivanja‘

Europarlamentarni zastupnik Ivan Vilibor Sinčić govori o kazni koju je dobio za istup u EP-u
Ivan Vilibor Sinčić
 Europski Parlament

1. Vilibore, u tjednu kada su ovrhe opet počele harati Hrvatskom, vi ste u EP-u zaradili suspenziju zbog govora u kojem ste htjeli upozoriti na siromaštvo u EU. O čemu ste govorili?

- O Univerzalnom temeljnog dohotku. O galopirajućoj ekonomskoj krizi. O više od 120 milijuna siromašnih u Europi. O više od 200.000 djece u Hrvatskoj koja žive ispod granice siromaštva. Dužnost nam je dati im šansu. Svakih par desetljeća dolaze nam ekonomske krize, mnoge od njih su umjetne, koje bogate učine još bogatijima, a siromašne siromašnijima. Taj pakleni ciklus mora se zaustaviti.

2. Kada ste skinuli sako i počeli raskopčavati remen na hlačama, mediji su za vaš performans rekli da kao želite poručiti da će mnogi ostati "goli i bosi". Zašto ste odabrali taj univerzalni jezik skidanja?

- Radi se o sakou, remenu i hlačama. Ostao sam bez hlača baš kao što će milijuni ostati ogoljeli bez ičega. Siromaštvo i nepoštena raspodjela bogatstva najvažniji je problem. To više nije ideološko pitanje, nego praktično i moralno. To je civilizacijsko pitanje 21. stoljeća.

3. Zaradili ste sedmodnevnu suspenziju od predsjednika EP-a Sassolija, oduzimanje dnevnica i zabranu zastupanja EP-a na mjesec dana. Koliko vas je to "opalilo" po džepu, a koliko po obrazu?

- Pa vidjet ćemo tko će duže. Ne bojim se njihovih zastrašivanja. Može ih sve skupa, na čelu sa Sassolijem, biti stid što desetljećima dopuštaju bujanje siromaštva i raslojavanje među ljudima. Po džepu me i nije nešto 'opalilo', jer dnevnice ne zadržavam za sebe. Nijedan moj asistent ne plaća stanarinu sam.

4. Ovo o obrazu ne spominjem slučajno, jer mnogi europarlamentarci kriju kao zmija noge svoje mjesečne prihode i benefite. Vjerujem da vi nemate problema podijeliti to s hrvatskom sirotinjom?

- Najviše ću ljudima pomoći ako se izborim za njihova prava. Shvatio sam da dijeljenjem novaca, a to je Živi zid radio godinama, mogu pomoći samo ograničenom broju. Univerzalni temeljni dohodak pomoći će stotinama milijuna ljudi, on je kontinuitet naše borbe za obespravljene i normalan život ljudi koja je počela s deložacijama. To je moj san. Moji prihodi su isti kao i 700 drugih europarlamentaraca. Ti prihodi su poznati, javni, i ne vidim što se tu može sakriti. Nisam doduše nikad vidio da se takva pitanja postavljaju Ressleru, Glavak, Jerković ili Zovko.

5. Kad nisu tako zanimljivi. Kakva je inače suradnja s našim europarlamentarcima, dogovarate li se oko glasanja koja su važna za nas, viđate li Mislava Kolakušića?

- Surađujem sa svima koji žele normalno društvo. Promoviram našu domovinu kako god mogu i stignem. Mislava viđam.

6. Na Fejsu ste objavili; "Kada se u EP-u suprotstaviš pljački građana i tražiš da im se vrati njihovo, dobiješ sankcije. Idemo do kraja, do uvođenja univerzalnog temeljnog dohotka". Kakav je to dohodak?

- To je prihod koji država isplaćuje svakom punoljetnom stanovniku. Iznosi toliko da pokrije osnovne životne potrebe. Razvijene su ga zemlje uvele djelomično, kao pilot-projekt. Ja želim da Hrvatska bude-pilot projekt na razini EU.

7. U otvorenom pismu navodite kako okupljate stručnjake, aktiviste i političare oko te ideje. Tko su oni?

- Danas sam upravo na kavi kod Philippea Van Parijsa, jednog od najvećih belgijskih ekonomista. U komunikaciji sam s Guyem Standingom, profesorom s Cambridgea, koji me povezao sa Sarath Davalom, predsjednikom udruženja BIEN-a.

8. Većinu tih intelektualaca i stručnjaka hrvatska javnost još nije stigla upoznati?

- Promijenit ću i to. Dovest ću ih u Hrvatsku. Većina njih već mi je potvrdila. Struka nije problem kod univerzalnog temeljnog dohotka nego politika i politička volja, a ja je imam.

9. Što je sa Živim zidom u Hrvatskoj, ovrhe su krenule, ali nema akcija?

- Kao i uvijek, odazvat ćemo se svima koji nas budu trebali. Sretan sam što se zbog našeg pritiska I borbe zakon popravio pa sada ne možete izgubiti nekretninu za male iznose duga, što pomaže mnogima. Žao mi je što nema ni jedne stranke u Saboru koja će štititi obespravljene.

10. Kako komentirate performanse koje u babljem ljetu rade predsjednik i premijer?

- Selo gori, a dvije babe stavljaju viklere. Hrvatska tone u krizu, a nikad neozbiljniji predsjednici izvode jeftine predstave.

A da ja vas nešto pitam...

SINČIĆ: Recite vi meni koliko ste spremni učiniti kako bi ideja univerzalnog temeljnog dohotka zaživjela kod vaših kolega i u hrvatskom javnom prostoru?

ŠIMIĆ: - Moram vam priznati da ja tu ideju već živim godinama. Doniram beskućnicima boce, hranu i odjeću pokraj kontejnera, a novinare kojih je oko 1000 ostalo bez posla častim na šanku i doniram im pokvarene diktafone i mobitele da slabije čuju teze za tekstove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:20