NOVO ŽARIŠTE

Shrvana vlasnica doma u Vivodini: ‘Toliko smo se trudili i pazili, a virus je ipak pronašao put‘

Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji potvrđeno je da je zaraženo 13 tamošnjih štićenika, a jedna od tih osoba je preminula
 Robert Fajt/Cropix

Koronavirus je ušao u Dom za starije i nemoćne osobe na području grada Ozlja. Kako doznajemo, radi se o domu "Viktorovski" u Vivodini, drugom najvećem u Karlovačkoj županiji, kapaciteta 50 kreveta.

Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije potvrđeno je da je zaraženo 13 tamošnjih štićenika, a jedna od tih osoba je preminula. Radi se o ženskoj osobi u dobi od 88 godina.

image
Robert Fajt/Cropix

Sve zaražene osobe su tijekom dana prevezene u Opću bolnicu Karlovac, gdje su zbrinute. Svi imaju blaže simptome bolesti ili ih zasad nemaju, te u bolnicu i nisu prevezeni zbog stanja, već uputa koje nalažu da se osobe te dobi, bez obzira na snagu simptoma, moraju zbrinuti u bolnici. U trenutku proboja virusa u domu je bilo ukupno 48 korisnika, preostalih 35 zasad je negativno, a s danas pristiglim nalazima znat će se je li se bolest proširila. U samoizolaciji je devetero od 12 djelatnika te se o štićenicima koji su ostali u domu brinu djelatnici koji nisu bili u kontaktu sa zaraženima, odnosno na ispomoć im stižu djelatnici Doma za starije i nemoćne Sv. Antun iz Karlovca i Ustanove za njegu i pomoć u kući.

- Od 12 pacijenata iz doma, skoro svi su dobrog općeg stanja, troje ima lagano povišenu temperaturu, a četvero ih je nepokretno - potvrdio je ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nikša Antica, dodajući kako u bolnici trenutačno borave 23 pacijenta pozitivna na covid-19 te će se osigurati dodatnih 30 kreveta.

image
Robert Fajt/Cropix

- Apeliram na sve domove i ustanove za zbrinjavanje starijih i nemoćnih: u tijeku je dostava odluke Stožera RH o zabrani ulaska u domove i apeliram na sve čiji su roditelji i rođaci u domovima da ih ne posjećuju jer tako štite zdravlje i njihovo i svih nas. Ako budemo odgovorni i budemo li se pridržavali se mjera, imat ćemo dobru epidemiološku situaciju na području županije, a čuvat ćemo i resurse naših zdravstvenih ustanova, osoblje u njima, poručila je dožupanica Hajsan Dolinar, privremena šefica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Inače, jučer je broj novooboljelih u Karlovačkoj županiji bio 14 osoba, ali tu nisu ubrojani korisnici Doma u Vivodini pa se u današnjem izvješću očekuje skok novooboljelih.

image
Robert Fajt/Cropix

Vlasnica Doma Nada Viktorovski, koja već 23 godine na visokoj razini skrbi o starima i nemoćnima, djelovala je shrvano.

- Teško mi je išta sada reći, toliko smo se svi trudili da izdržimo bez prodora virusa, ali on je ipak pronašao put. Svaki izlazak iz Doma je potencijalna opasnost. Imali smo jednog korisnika koji je išao u Dom zdravlja Ozalj na ultrazvuk. Imao je u utorak povišenu temperaturu. Odmah sam nazvala liječnika. Rekao je da obavimo testiranje. Obavili smo, bio je pozitivan, tako i svi ostali, redom. Je li on bio kliconoša? Ne znam. Mogao je biti i netko od osoblja, iako nitko od njih još nije pozitivan. Teško mi je sada to objasniti i izvući neke zaključke - govori nam vlasnica Nada Viktorovski.

Baka koja je preminula, kaže nam vlasnica, bila je pod antibioticima, kao i još dvoje korisnika. Jedna osoba od njih sada je u bolnici jer je pozitivna, a nalaz druge je bio negativan. Strašan joj je bio odlazak tih djedova i baka od nje, neki od njih su nepokretni, a ima i dementnih, koji su godinama navikli na prostor u njenom Domu. Zna da će u karlovačkoj bolnici imati dobru skrb, ali svejedno su joj te slike bile izuzetno traumatične. Na njoj je, kaže, da se sada pobrine za preostale djedove i bake, da pokuša spriječiti daljnji proboj koronavirusa, nadajući se da će zaraženima covid-19 nanijeti što je moguće manje štete. Danas stižu nalazi testova za ostale korisnike njezina doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 23:20