OD IZVORA DO MORA

Šezdesetak volontera očistilo je ušće Neretve i gradsku plažu u Pločama od ambalažnog otpada

"Riječ je o dva lokaliteta koji su izuzetno važni za lokalno stanovništvo te će ova akcija doprinijeti poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva"

Akcija čišćenja u Pločama

Šezdesetak volontera čistilo je gradsku plažu u Pločama i ušće rijeke Neretve u sklopu velike ekološke akcije Od izvora do mora, čiji su organizatori Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova u Hrvatskoj.

U akciji prikupljanja ambalažnog otpada sudjelovali su ronioci Ekološko-roniteljskog kluba "Periska", članovi HPD-a Grabovica i lokalnog sportskog centra "Kiteboarding Komin" te drugi ekološki osviješteni građani.

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević rekao je kako su mjesta čišćenja - gradska plaža i kopneni dio na području ušća rijeke Neretve - strateški izabrani.

"Riječ je o lokalitetima koji su izuzetno važni za lokalno stanovništvo te će ova akcija doprinijeti poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva, kao i posjetitelja doline rijeke Neretve. S ciljem osiguranja visoke razine uspješnosti ove eko akcije, Grad Ploče angažirao je veći broj dionika na razini lokalne zajednice, za što smatramo kako će doprinijeti jačanju svijesti o potrebi zaštite vodenih površina te razvoju ekološkog aktivizma na području grada Ploče i okolice", rekao je gradonačelnik Krstičević.

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je pokrenula 2018. godine kako bi skrenula pažnju na važnost odgovornoga odlaganja ambalažnog otpada. Gradovi koji sudjeluju u ovogodišnjem natječaju konkuriraju za osvajanje dijela fonda vrijednog 42 tisuća eura, namijenjenog za sadnju drveća u urbanim sredinama. Istraživanja su pokazala da je sadnja drveća vrlo učinkovita, realtivno jeftina i održiva strategija za prilagodbu klimatskim promjenama i poboljšanje kvalitete zraka.

U slučaju da sakupi najveći broj ambalažnog otpada i volontera, odnosno ako pobijedi u svojoj kategoriji "malih gradova", Grad Ploče namjerava preurediti obalu Neretljanskih gusara u novu zelenu oazu. Riječ je o šetnici koju svakodnevno posjećuje veliki broj građana, ali koja nije krajobrazno uređena. Sadnjom drveća na tom području smanjio bi se negativni utjecaj toplinskih otoka te šetačima pružio ugodniji boravak na otvorenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:49