VELIKA INICIJATIVA

Šest stranaka bivših HSS-ovaca traži ujedinjenje i novi HSS bez Beljaka

Pongrac kaže kako su se oko inicijative okupili čelnici šest stranaka koje su osnovali bivši HSS-ovci

Krešo Beljak

 Bruno Konjevic/Cropix

Iako je prošlo više od pet godina otkako je Krešo Beljak izabran za predsjednika HSS-a, brojni bivši članovi koji su izbačeni iz stranke ili su dobrovoljno izašli nezadovoljni njegovim vodstvom i slabim rejtingom stranke okupili su se početkom prosinca u Inicijativu za ujedinjenje i pomirenje bivših i sadašnjih članova HSS-a.

- U srijedu ispred spomenika Stjepana Radića u Zagrebu na 117. godišnjicu osnutka HSS-a pozvat ćemo bivše i sadašnje članove HSS-a diljem Hrvatske da se okupe i ujedine te pokažu snagu i hrabrost da se HSS vrati na pravi put, izvornim načelima. Preduvjet za to je odlazak iz HSS-a uzurpatora Kreše Beljaka. Želimo upoznati hrvatsku javnost s događajima u HSS-u, što je HSS danas i kako jedino HSS može postati opet jaka stranka, stranka kakvu je Radić stvorio - rekao nam je glavni pokretač inicijative Zvonko Pongrac, koji je s mjesta čelnika HSS-a za Slavoniju iz stranke istupio 2019. godine.

Pongrac kaže kako su se oko inicijative okupili čelnici šest stranaka koje su osnovali bivši HSS-ovci (Nezavisna lista Stjepan Kožić - predsjednik župan Stjepan Kožić, Mreža nezavisnih lista - predsjednik župan Darko Koren, Zelena lista - predsjednik Nenad Matić, Demokratski HSS - predsjednik Mateo Ivanac, Hrvatska radićevska stranka - predsjednik Željko Tupek, HSS Stjepan Radić - predsjednik Jurica Šoić) te 30-ak nezavisnih lista koje su na lokalnim izborima predvodili bivši HSS-ovci i uvjerljivo pobjeđivali svoju bivšu stranku.

- Najveću krivicu za katastrofalno stanje u HSS-u snosi uzurpator Krešo Beljak, koji i dalje za neuspjeh HSS-a na lokalnim izborima optužuje vanjske i unutarnje neprijatelje. Programsku skupštinu HSS-a sazvao je u srijedu 22. prosinca 2021. i izaslanicima poslao izvješće koje, zapravo, nije izvješće nego uradak kojim izbjegava, čak i pred svojim istomišljenicima, reći istinu - kaže Pongrac te dodaje kako su kontaktirali i Marijanu Petir, koja im je rekla da će se uskoro očitovati o inicijativi.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak jučer nam je poručio da ne želi davati nikakve izjave o toj inicijativi, a Marijana Petir potvrdila da je razgovarala s inicijatorom Pongračićem.

- Svaka dobronamjerna inicijativa koje može doprinijeti da se od HSS-a spasi što se spasiti da dobro je došla, imajući u vidu povijesni značaj HSS-a za kolektivno pamćenje hrvatskoga naroda i štetu koja bi nastala da HSS potpuno nestane. Ipak, za strukturalne promjene nije dovoljno samo okupljanje bivših HSS-ovaca i stranaka kojima su oni na čelu, već se promjene moraju dogoditi i u samom HSS-u, što znači da je potreban zaokret u upravljanju i novo vodstvo koje će HSS-u pokušati vratiti stari sjaj i prigrliti sve one koje je dosadašnje vodstvo izbacilo ili nagnalo da sami odu. Ima li za to dovoljno pozitivnih snaga u HSS-u, ne znam, ali u meni još tinja nada da nije sve izgubljeno jer je HSS uspio preživjeti totalitarne režime, pa otuda moj optimizam da možda uspije preživjeti i ovo vodstvo koje mu je sada na čelu - rekla nam je Petir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:24