KRITIKE S PANTOVČAKA

Šeparović odgovorio na Milanovićevu paljbu: ‘Naše odluke dužni su poštivati svi, pa i predsjednik‘

Odvjetnica Vesna Alaburić ne slaže se s Milanovićevim kritikama, smatra da je Ustavni sud donio dobru odluku
Miroslav Šeparović, Zoran Milanović
 Damjan Tadić I Bruno Konjević, Cropix

Nakon što je Ustavni sud u srijedu objavio odluku prema kojoj predsjednik Republike ne može predložiti svoju kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda mimo javnog natječaja, predsjednik Zoran Milanović vrlo je oštro nagazio Ustavni sud, piše Slobodna Dalmacija.

Nazvao ih je 'kumskom radnom zadrugom', a predsjednika suda Miroslava Šeparovića 'kumom'.

Šeparović je jučer optimistično poručio kako „očekuje od predsjednika da poštuje odluku Ustavnog suda te da je siguran da će to učiniti".

No, Milanović je danas odgovorio kako mu to ne pada napamet.

Ponovio je kako je Ustavni sud političko tijelo te da se 'Šeksov kum ne razumije u javne natječaje i pozive'.

„Ako se sud tako misli ponašati, kao obični političari, kao treća ruka Vlade, kao gornji dom parlamenta koji potvrđuje sve, to je onda kao DDR. Demokratska Njemačka Republika koja je samo Njemačka i koja nije demokratska i koja nije baš Republika. Sud je nažalost političko tijelo, to sam predvidio, no mene je iznenadila manična brzina kojom se cijela stvar gurnula pod tepih. To više ne ide. Jedno je kad džepariš, a drugo kad mažnjavaš na glavnom trgu. Ustavni sud nije sud. On se zove sud, kao što se DDR zvao demokratska Republika. On je sastavljen uglavnom od političara, većim dijelom isluženih HDZ-ovih političara ili onih koji su ušli u sud zahvaljujući HDZ-u. Šeksov kum ne razumije javne natječaje i javne pozive. Ustavni suci su birani u vrsti iluzorne operacije. Jednom kada uđu žele vjerovati da su uši u kvaliteti, a dogovoreni su u postupku – ošinuo je po sudu Milanović zaključivši kako je to „kumska radna zadruga i vertikala HDZ-a i to treba shvatiti kao dio političke borbe“.

Miroslav Šeparović, na Milanovićevu paljbu kratko je odgovorio kako odluke Ustavnog sude vrijede za sve građane pa tako i za predsjednika države.

- Ustavni sud u pravilu ne komentira izjave državnih dužnosnika i drugih političara pa tako neće komentirati ni izjave Predsjednika Republike Hrvatske niti takve izjave imaju bilo kakav utjecaj na rad i odlučivanje Ustavnog suda.

Ustavni sud svoja stajališta izražava u odlukama i rješenjima koja su obvezatna i dužna ih je poštivati svaka pravna i fizička osoba što se odnosi i na Predsjednika Republike Hrvatske – kazao nam je Šeparović.

Odvjetnica Vesna Alaburić ne slaže se s Milanovićevim kritikama, smatra da je Ustavni sud donio dobru odluku.

“Da sam ja ustavna sutkinja, također bih donijela tu odluku. Zakonom se ne uskraćuju ovlasti predsjednika Republike, nego se naprosto uređuje procedura. Nitko u ovoj zemlji pa ni predsjednik ne može reći da je neki zakon neustavan i ne primijeniti ga. To je za mene abeceda ustavnog prava i tu za mene nema nikakve dileme. Ako predsjednik smatra da je zakon neustavan, odmah je trebao zatražiti ocjenu ustavnosti zakona”, pojasnila je Alaburić, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:26