HRVATSKI REYKJAVIK

Senzacija kod Bjelovara: ‘Rezultati iz bušotine su bolji nego što smo mislili!‘

S dvije ovakve bušotine u gradu na različitim lokacijama, možemo grijati više od 50 posto grada, tvrdi gradonačelnik Bjelovara

Geotermalna bušetina u Bjelovaru

- Voda s geotermalne bušotine u Velikom Korenovu odlične je kvalitete. Prvi rezultati su bolji od očekivanja jer su pokazali da je voda toplija i kvalitetnija nego što smo mislili. Izvor se nalazi na dubini 1260 metara, toplina je 83 stupnja Celziusa, a kapacitet 30 litara u sekundi, izjavio je nakon prvih testiranja i analiza bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Bušenje u Velikom Korenovu počelo je 9. veljače, a geotermalna voda izbila je prošli tjedan, u subotu, 2. ožujka, kasno navečer. Riječ je o bušotini koja bi trebala grijati cijelu buduću poslovnu zonu Korenovo, gdje se mogu graditi staklenici, sušare i poduzetničke hale, kao i Terme Bjelovar.

image

Geotermalna bušetina u Bjelovaru

Hrebak je istaknuo kako je Bjelovar prvi grad u Hrvatskoj koji je tako daleko odmakao s provedbom projekta geotermalne energije, te da se u narednih desetak godina na području grada planira izgraditi još pet geotermalnih bušotina. Time bi Bjelovar postao energetski samodostatan.

- Ovo je projekt koji nije važan samo za Bjelovar i našu županiju, nego projekt koji može promijeniti Hrvatsku i ohrabriti druge da idu našim stopama, kazao je bjelovarski gradonačelnik. Dodao je da je Agencija za ugljikovodike prije nekoliko tjedana pokrenula natječaj za istraživanje geotermalnih voda na području Bjelovara jer je to područje proglašeno velikim istražnim prostorom.

- Mi smo vjerovali u ovu bušotinu u Korenovu i zato smo odmah krenuli pripremati projektnu dokumentaciju za druge dvije, čime smo uštedjeli dvije godine jer smo radili paralelno. S ovakve dvije bušotine u gradu na različitim lokacijama, možemo grijati više od 50 posto grada. Plan je da gradnja dviju novih bušotina počne za godinu i pol dana, kazao je Hrebak.

Projekt geotermalne bušotine ukupno je vrijedan 4,4 milijuna eura, a sufinancirali su ga s 1,3 milijuna eura Vlade Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna, te s milijun eura Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, dok je ostatak financirao sam grad Bjelovar.

image

Geotermalna bušetina u Bjelovaru

- Očekujemo da će ova bušotina u centru buduće poduzetničke zone Veliko Korenovo, koja poduzetnicima omogućuje jeftinu energiju, pokrenuti pravi tsunami investicija. Pogotovo zato što će do nje uskoro voditi brza cesta od Zagreba i što će se u Bjelovar - grad s najmanjim porezima u državi, ubuduće stizati za 40-tak minuta. Želimo da ova zona postane najatraktivnija u Hrvatskoj, jer u Bjelovaru zbog svih tih benefita euro poduzetnika vrijedi više nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj, zaključio je Hrebak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 12:27