ZAVRŠENI IZBORI

Senat Sveučilišta u Zagrebu izabrao novog rektora: Ovo je nasljednik Damira Borasa

Stjepan Lakušić od 2014./15. bio je prodekan za znanost Građevinskog fakulteta, a dekan od 2018.

Stjepan Lakušić

 Darko Tomas/Cropix

>>>NOVO<<< 14:39 Senat Sveučilišta u Zagrebu izabrao je novog rektora. Kako neslužbeno doznajemo, Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta, pobijedio je Mirjanu Hruškar (Prehrambeno-biotehnološki fakultet) osvojivši većinu glasova senatora u drugome krugu glasanja. Lakušić je osvojio 43 glasa, a Mirjana Hruškar 26. Jedan glas bio je nevažeći.

Službene rezultat trebao bi uskoro objaviti predsjednik Izbornog povjerenstva, dekan Pravnog fakulteta Ivan Koprić.

Stjepan Lakušić rođen je 31. kolovoza 1968. godine u Slavonskom Brodu. Diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, prometno usmjerenje, 1994. godine. Na istom fakultetu zaposlen je u zvanju znanstvenog novaka-asistenta na Zavodu za prometnice. Akademski stupanj doktora znanosti stekao je obranom disertacije "Dinamički utjecaj vozila na tramvajski kolosijek" 2003. godine. Nastavom se bavi od 1995./96. godine kada je počeo izvoditi vježbe iz kolegija Željeznice I. i II.

Bio je gostujući nastavnik na Građevinskom fakultetu u Rijeci te u Skopju. Od akademske godine 2004./2005. predaje na poslijediplomskom doktorskom studiju Građevinskog fakulteta u Zagrebu kolegije Teorija kretanja vozila na tračnicama, Kolosijeci za velike brzine i Posebna poglavlja buke od prometa. Prioriteti znanstvenog rada usmjereni su mu na područje željeznica, posebice na istraživanje konstrukcija tramvajskog i željezničkog kolosijeka, dinamičnog utjecaja vozila na kolosijek, buke i vibracije. U suradnji s Gradom Zagrebom pokrenuo je projekte vezane uz zaštitu okoliša od utjecaja buke od prometa te projekte vezane uz sustav upravljanja i održavanja prometnica (odabir načina sanacije).

Kako navodi u svojoj biografiji, u koautorstvu ili samostalno, objavio je 26 znanstvenih radova u međunarodnim i domaćim časopisima, 120 radova u zbornicima međunarodnih te 1B radova u zbornicima domaćih znanstvenih skupova. Objavio je 35 poglavlja u knjigama. Sudjelovao sam na 76 međunarodnih te na 19 domaćih znanstvenih skupova. Urednik je 13 knjiga te je glavni urednik časopisa Građevinar. Od 2014./15. bio je prodekan za znanost Građevinskog fakulteta, a dekan od 2018.


13:40 U tijeku su izbori za novog rektora ili rektoricu Sveučilišta u Zagrebu.

Kako neslužbeno doznajemo, nakon glasanja na izbornoj sjednici Senata koja se održava u zagrebačkom Studentskom centru bez prisustva medija, Mirjana Hruškar s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta osvojila je 19 glasova, Marijan Klarica s Medicinskog fakulteta 16 , Stjepanu Lakušiću s Građevinskog fakulteta pripalo je glasova 27, a Tonći Lazibat s Ekonomskog fakulteta prikupio ih je 8.

S obzirom na to da nijedan od kandidata u prvome krugu nije osvojio natpolovičnu većinu glasova, senatori će glasati u drugome krugu i to između dva kandidata s najviše osvojenih glasova u prvom krugu, a to su Mijana Hruškar i Stjepan Lakušić.

Službeni rezultat trebao bi objaviti predsjednik Izbornog povjerenstva, dekan Pravnog fakulteta Ivan Koprić u popodnevnim satima.


09:43 U podne će početi izvanredna sjednica Senata na kojoj bi trebao biti izabran novi rektor, odnosno rektorica Sveučilišta u Zagrebu, s mandatom do listopada 2026. godine. Dosadašnjem Damiru Borasu s rujnom istječe osam godina na čelu Sveučilišta (dva mandata), a njegov nasljednik/ica birat će se na sjednici zatvorenoj za javnost.

Kandidati su Mirjana Hruškar s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Marijan Klarica s Medicinskog fakulteta, Stjepan Lakušić s Građevinskog i Tonći Lazibat s Ekonomskog fakulteta.

Prema Statutu, novi rektor bit će onaj koji osvoji natpolovičnu većinu ukupnog broja glasova članova Senata, tijela sastavljenog od 70 predstavnika fakulteta, među kojima je 12 studentskih predstavnika.

Glasanje je tajno, a o rezultatima će izvijestiti predsjednik Izbornog povjerenstva, dekan Pravnog fakulteta Ivan Koprić.

Iz uprave Sveučilišta su izvijestili kako će se po objavi rezultata novinarima obratiti aktualni i novoizabrani rektor/ica.

image

Damir Boras

Davor Pongracic/Cropix

Rezultat izbora je prilično neizvjestan, a aktualni Boras nedavno je izjavio kako ima svog favorita, odnosno "više njih“. Boras je, inače, izabran za rektora u travnju 2014., kao predloženik Vijeća društveno-humanističkog područja te Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti i Učiteljskog fakulteta. Reizabran je na tu funkciju u veljači 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 04:19