KRIZA IDE DALJE

Senat sveučilišta odbio oboje kandidata za novog dekana Filozofskog: ‘Ovakav pristup je sramotan‘

Upravljačka kriza na Filozofskom fakultetu se nastavlja, a v.d. dekana i dalje ostaje Borasov prorektor Miljenko Šimpraga
Filozofski fakultet u Zagrebu, ulaz u zgradu
 Bruno Konjevic/Cropix

Senat Sveučilišta u Zagrebu upravo je potvrdio odluku rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, kojom su predloženicima za dekana, odnosno dekanicu Filozofskog fakulteta uskraćene suglasnosti. To znači da se upravljačka kriza na Filozofskom fakultetu nastavlja, a v.d. dekan i dalje ostaje Borasov prorektor Miljenko Šimpraga.

Kako neslužbeno doznajemo, za rektorovu odluku o odbijanju programa kandidature profesorice Renate Geld glasalo je 48 članova Senata, protiv rektorove odluke bilo je 16 glasova, a četiri su suzdržana. Rektorovu odluku vezanu uz odbijanje programa Nevena Jovanovića podržalo je 48 senatora, 13 ih je glasalo protiv, uz sedam suzdržanih.

Način glasanja i situaciju na Sveučilištu komentirao je za Jutarnji dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Gordan Gledec.

- Sjednice Senata već se gotovo punih godinu dana, svakoga mjeseca, odvijaju elektroničkom poštom - dakle, to se čak ne može nazvati ni "online" sjednicama - bez ikakve rasprave, stavljanjem "iksića" uz jednu od mogućnosti: "suglasan", "protiv" ili "suzdržan". Istovremeno, većina fakulteta i akademija sjednice svojih vijeća uredno provode kontaktno - fizički, ako je to izvedivo, odnosno korištenjem suvremenih online platformi. Jedina kontaktna sjednica Senata održana je u ljeto 2020. godine. Usprkos višekratnim molbama sve većeg broja članova Senata da se u uvjetima pandemije organizira rasprava u okviru online sjednice Senata, Uprava Sveučilišta takve je molbe uvijek odbijala, kaže Gledec.

"Dopisne sjednice"

Nažalost, objašnjava, na navedenim dopisnim "sjednicama" Senata, organiziranim e-poštom, bez rasprave, donosile su se jako važne odluke poput suspenzije dekanice jednoga fakulteta i odbijanja nekoliko dekanskih programa (čime su zapravo eliminirani potencijalni kandidati za dekane), ili pak odluke vezane uz dugoročna financijska pitanja.

- Navedeni primjeri pokazuju da nije potrebno trošiti puno riječi i pojašnjavati da se radi o vrlo važnim pitanjima o kojima se doista ne bi trebalo samo glasati, i to e-poštom, bez ikakve mogućnosti rasprave. Ovakav nedemokratski i autoritarni pristup ne priliči Sveučilištu u Zagrebu, sramotan je i nedopustiv. Već više od šest godina članovima Senata uporno se nameće bavljenje s dva-tri fakulteta, a za to vrijeme nije pokrenuta nijedna strateška razvojna tema koja bi doprinijela napretku Sveučilišta i omogućila mu da se nesmetano razvija u svom punom kapacitetu i tako bude od koristi zajednici, kaže Gledec za Jutarnji.

Da je očekivao brži rasplet upravljačke krize na Filozofskom, nakon što je Senat prošloga ljeta glasao za odluku rektora o suspenziji bivše dekanice Vesne Vlahović-Štetić, dao je naslutiti i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

- Upravo zato što je najveće sveučilište, očekuje se da ono na uspješan način rješava svoje unutarnje probleme, sukladno autonomiji. U javnosti se sigurno ne stvara najbolja percepcija o Sveučilištu ako se, primjerice, problem rješavanja dekana na Filozofskom fakultetu ne može riješiti gotovo godinu dana. Čovjek bi očekivao da će to ići brže, izjavio je ministar u intervjuu Jutarnjem listu prije desetak dana.

Akademska samouprava

Predsjednica Velikoga vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vesnica Garašić uputila je uoči današnjeg glasanja podugačko pismo članovima Senata u kojemu apelira na podršku predloženicima za dekane Filozofskog.

„Ako smatrate da Vaš fakultet ima pravo na akademsku samoupravu, sigurno da na to ima pravo i svaki drugi fakultet, pa tako i Filozofski fakultet, bez obzira na to u kakvim trenutno lošim odnosima Filozofski fakultet bio s rektorom Borasom i prorektorom Čovićem. Ugled Sveučilišta u cjelini ne može i ne smije biti kolateralna žrtva loših odnosa dvije hijerarhijski najviše pozicionirane osobe našeg Sveučilišta i njihovog nekad matičnog Filozofskog fakulteta. Podržite danas dva kandidata za dekana Filozofskog fakulteta, kako bi taj fakultet konačno mogao izabrati svog dekana, i započeti svoje normalno i mirno funkcioniranje. Filozofski fakultet je svojim značajem koji ima u okviru našeg Sveučilišta to i te kako zaslužio“, napisala je među ostalim Garašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:27