PROSVJED U VINKOVCIMA

Seljaci traže ukidanje mjera u borbi protiv afričke svinjske kuge: ‘Slijedi oluja svih oluja‘

Imaju i prijedloge mjera koje će uputiti Vladi i Ministarstvu te tražiti njihovo donošenje

Prosvjed u Vinkovcima

 Vlado Kos/cropix/

Oko 300 seljaka s po 50-ak traktora i osobnih automobila okupilo se u nedjelju poslijepodne u samome središtu Vinkovaca kao krajnjoj točki prosvjeda protiv Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede, odnosno njihove politike mjera i borbe protiv afričke svinjske kuge u Hrvatskoj. Prosvjed je počeo u Retkovcima, gdje su se seljaci okupili na poziv Tomislava Pokrovca i tzv. Stožera za obranu hrvatskog sela, nakon čega su u 5 do 12 krenuli prema Vinkovcima, gdje su komunicirali svoje zahtjeve.

image
Vlado Kos/Cropix
image


Vlado Kos/Cropix
image


Vlado Kos/Cropix

- Zahtijevamo hitno zaustavljanje eutanazije zdravih svinja, hitno donošenje dozvole za promet i prodaju zdravih svinja, donošenje dozvole klanja i prerade svinjskog mesa u vlastitim dvorištima te prestanak svih oblika kategorizacije objekata u svrhu držanja svinja, jer mi ne želimo hotele za svinje - artikulirao je Tomislav Pokrovac zahtjeve dijela svinjogojaca i poljoprivrednika s istoka Hrvatske, koji je već četiri mjeseca pogođen afričkom svinjskom kugom.

image


Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Dodatno, imaju i prijedloge mjera koje će uputiti Vladi i Ministarstvu te tražiti njihovo donošenje.

- Vlada treba osigurati rasplodni materijal za sve one koji se žele nastaviti baviti svinjogojstvom. Također, trebaju osigurati pokretne mobilne klaonice u svim selima gdje je afrička svinjska kuga kako bi oni koji imaju zdrave svinje mogli obaviti kolinje u svojem dvorištu. Treće, dok traje zabrana uzgoja svinja osigurati svinjogojcima primjerena primanja i njihovim obiteljima te dopuniti propise vezane uz kvalitetu mesa, posebno svinjetine iz uvoza. Mislim da je ovo dovoljno i mislim da ovo ne bi trebalo biti nikakav prijepor između Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva. Ako se ovo počne rješavati, ovakvih situacija što se tiče prosvjeda neće biti, istaknuo je Pokrovac, koji inače nije svinjogojac, već kako kaže svinje ima za svoje potrebe, dodavši kako očekuju sastanak s predstavnicima Vlade i Ministarstva, najkasnije iza blagdana Svih svetih, a ako se to ne dogodi i ako im zahtjevi ne budu ispunjeni "slijedi oluja svih oluja", kako je rekao Pokrovac.

image


Vlado Kos/Cropix
image


Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Inače, dio zahtjeva seljaka na čelu s Pokrovcem u potpunosti negira većinu savjeta i uputa struke, kao i ozbiljnih svinjogojaca, o važnosti povećanja biosigurnosnih mjera na farmama i kategorizacije objekata, kao jednom od ključnih preduvjeta za zaustavljanje širenja ove bolesti zbog koje je u Hrvatskoj u posljednja četiri mjeseca usmrćeno ili uginulo preko 26.000 svinja, dok je još preko 45.000 zdravih svinja eutanazirano ili zaklano za termičku obradu. Na prosvjed su viđeni i lokalni čelnici Domovinskog pokreta, netko je donio i transparent ‘Eutanazirajte HDZ‘, a Pokrovac je na pitanje novinare je li ovaj skup ispolitiziran odgovorio kako "svaka stranka ima pravo doći na prosvjed, pa su mogli doći i HDZ-ovci".

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

‘‘Pozivamo seljake da slušaju što govori struka i znanost, a ne nekolicina nadriliječnika iz Domovinskog pokreta i Suverenista‘‘

HDZ Vukovarsko-srijemske županije reagirao je na današnji prosvjed seljaka u Vinkovcima zbog problema uzrokovanih afričkom svinjskom kugom, pri čemu su dali podršku Ministarstvu poljoprivrede i ministrici Mariji Vučković, iskazavši razumijevanje za probleme svinjogojaca, ali su ih pozvali i da ‘‘slušaju što govori struka i znanost, a ne nekolicina nadriliječnika iz Domovinskog pokreta i Suverenista.‘‘

‘‘Imamo razumijevanja za svinjogojce koji se nose s posljedicama afričke svinjske kuge. Napominjemo da je riječ o ozbiljnoj bolesti koja je pogodila i niz drugih zemalja, a za koju nema ni cjepiva niti lijeka. Ističemo da Ministarstvo poljoprivrede u suzbijanju afričke svinjske poduzima mjere koje predlaže i podržava veterinarska struka. Dosad je eutanazirano oko 2,5 posto ukupnog svinjskog fonda u Hrvatskoj, a da se mjere nisu poduzimale, znatno bi veći broj svinja morao biti eutanaziran. Stoga izražavamo podršku ministrici Vučković koja je učinila sve što je u njezinoj moći da se epidemija afričke svinjske kuge obuzda i da se, koliko god je moguće, smanje razmjeri šteta. Važno je i što je Vlada reagirala brzo i osigurala 30 milijuna eura za potpore svinjogojcima, što će pomoći u svrhu nadoknade gubitka i oporavka proizvodnje,‘‘ navode u vukovarsko-srijemskom HDZ-u i dodaju.

‘‘Apeliramo na naše poljoprivrednike i svinjogojce da slušaju što govori struka i znanost, a ne nekolicina nadriliječnika iz Domovinskog pokreta i Suverenista, koji na prizeman način parazitiraju nad ovom krizom i žele politički profitirati na grbači svinjogojaca. I danas su to pojedinci iz njihovih redova činili nastojeći iskoristiti prosvjed svinjogojaca za potrebe vlastite predizborne kampanje. Isti ti akteri, tijekom pandemije koronavirusa dovodili su u pitanje mjere za zaštitu zdravlja, cijepljenje i rad Stožera civilne zaštite,‘‘ priopćili su iz HDZ-a, dotaknuvši se potom i situacije s Vukovarom, odnosno obilježavanjem Dana sjećanja.

‘‘Uz to što nude lažna rješenja svinjogojcima, iz DP-a su odlučili raditi na vlastitoj vidljivosti tako što namjeravaju određivati tko je dobrodošao, a tko ne pokloniti se žrtvama Vukovara i Domovinskog rata 18. studenoga. Nastoje privatizirati najveću žrtvu hrvatskog naroda za svoje predizborne potrebe i poticati podjele u društvu. Srećom, i hrvatski branitelji i hrvatski građani dobro vide tko je tko, i prave razliku između ozbiljnih i odgovornih, i onih koji nemaju što ponuditi pa manipuliraju hrvatskim svetinjama, potiču govor mržnje i obmanjuju poljoprivrednike neznanstvenim teorijama nema ništa drugo za ponuditi hrvatskim građanima,‘‘ zaključili su iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:14