POTPUNA LUDOST

Sekunde su dijelile trajekt kraj Zadra da ne samelje luksuzni jedrenjak: ‘Samo jer je posada Jadrolinije trezvena...‘

Pravila za izbjegavanje sudara na moru skup su međunarodnih pravnih normi kojima se regulira pomorski promet
 Čitatelj Morskog.hr

Poznavanje Pravila za izbjegavanje sudara na moru jedna su od najvažnijih tema iz programa ispita za voditelja brodice. Skiper ovog jedrenjaka na motorni pogon očito misli da ima uvijek prednost, iako ne plovi na jedra. Na relaciji Preko-Zadar točno ispred prove trajekta Jadrolinije, ovaj je jedrenjak odlučio proći i tako mu oduzeti prednost.

- U petak trajekt iz Preka u 14.30, trajekt je morao izvesti manovru, usporiti i skrenuti - kaže Morskom.hr svjedok događaja u kojem ovaj jedrenjak, samo zahvaljujući trezvenosti posade Jadrolinije, nije samljeven pod provom trajekta.

Pravila za izbjegavanje sudara na moru skup su međunarodnih pravnih normi kojima se regulira pomorski promet. Republika Hrvatska donijela je Pravilnik o izbjegavanju sudara na moru koji preuzima međunarodna Pravila te ih dopunjava Pravilima za područja hrvatskih luka i unutrašnjih morskih voda.

Kad se kursovi dvaju brodova na mehanički pogon križaju tako da prijeti opasnost od sudara, uklonit će se s puta onaj brod koji vidi drugi preko svoje desne strane i, ako je u danome slučaju to moguće, on pri tome ne smije presijecati kurs ispred pramca toga broda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:04