NIKOLA GRMOJA

‘Šeks nam je govorom u srijedu pomogao. Datum izbora? Anušić ne glumi...‘

HDZ nije na razinama kakve je imao za prošlih izbora. Mislim da su glasače na centru već izgubili zbog korupcije, rekao je

Vladimir Šeks

 Marko Todorov/Cropix

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja u Newsroomu N1 televizije govorio je o predstojećim izborima, mogućim koalicijama i drugim kombinacijama.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić novinarima je rekao da datum izbora ili datum raspuštanja Sabora još nisu potvrđeni. Nikola Grmoja ne smatra da tu ima neke glume.

“Mislim da Ivan Anušić ne glumi. Pitao sam kolege iz HDZ-a u Saboru kako se osjećaju kad ne znaju datum izbora. Andrej Plenković o tome razgovara s uskim krugom suradnika, a Anušić nije među njima, na temelju anketa koje im dolaze je li pogodan trenutak za izbore. Mislim da ni Plenković u ovom trenutku ne zna raspušta li Sabor 22. ožujka. Mislim da je cijelo vrijeme lomio ići na izbore ili ne, mislim da je sad prelomio, ali mislim da većina HDZ-ovaca to još ne zna”.

image

Nikola Grmoja

Damjan Tadic/Cropix

Izbori će biti neizvjesni i oni su toga svjesni, ističe Grmoja.

“HDZ nije na razinama kakve je imao za prošlih izbora. Sad će izlaznost biti veća, onda je bio koronavirus, Vili Beroš je bio heroj, ljudi su bili u strahu… Otad se dogodilo puno afera. Ono što sad imaju su sigurni koalicijski partneri - to je Domovinski pokret. Mnogi se pitaju zašto je Plenković sad otišao udesno, mislim da ide svesti Domovinski pokret na mjeru koja mu je potrebna jer ne želi da oni uvjetuju, nego da budu sretni što ulaze u Vladu. Oni će kao manji partner moći ući u koaliciju, a tu će biti i manjine”, rekao je Grmoja i dodao:

“Unatoč Plenkovićevim projekcijama, mislim da im ni to neće biti dovoljno. Kako netko može glasati za stranku koja najavi rat narodnjacima koji porobljavaju hrvatsku kulturu, a onda Mario Radić slavi uz te narodnjake. Najavili su referendum o ilegalnim migracijama i odustali od toga. Ta stranka je smiješna. I HDZ bi poželio takvog konkurentna na desnici, a i ljevica s tim može biti zadovoljna. Mislim da će ovo biti izbori Mosta i Suverenista kao autentične opcije”.

Smatra kako je moguće da HDZ izgubi glasače na centru, ali misli da su to već izgubili zbog korupcije.

Vladimir Šeks govori o antihrvatskim elementima, a surađivao je s komunističkim režimom. On je mračna sila oduvijek… Ili da mi o vjeri pričaju oni koji provode rodnu ideologiju”, ističe Nikola Grmoja.

Na pitanje smatra li da je Šeks pomogao ili odmogao govorom u srijedu, Grmoja odgovara: “Vladajući su se orijentirali na ljevicu procijenivši da je lakša meta, uhvatili su se Možemo! u Zagrebu zbog nesposobnosti… To je njihova strategija, a Šeks nam je zapravo pomogao jer kad god krenu žestoko prema nama, mi ćemo moći reći - je li to ova Šeksova strategija, mogli biste i bolje. Mislim da Šeks nije trebao definirati strategiju kako se postaviti prema oporbi”.

Govoreći o desnoj oporbi, napomenuo je da je dojam da ih Domovinski pokret “vabi”, no Grmoja kaže da je to “čista finta”.

“Dok Penava glumi dobrog policajca i zove na suradnju, istovremeno se preko medija vodi prljava kampanja protiv Mosta i Suverenista. Mislim da oni uopće tu suradnju ne žele, svjesni su da imaju dogovoreno s HDZ-om”, rekao je za N1.

“Mislim da je situacija za ljevicu gora”, dodaje.

“Imamo tri relevantne stranke od centra desno - Most, Suverenisti i Domovinski pokret. Most i Suverenisti su sklopili suradnju. Otvoreni smo, ima nezavisnih pojedinaca koji bi mogli biti zanimljivi, možda s Karolinom Vidović Krišto”.

Komentirajući reakciju Andreja Plenkovića na aferu s Geodezijom i EPPO-om, rekao je da je premijerova izjava skandalozna jer dovodi u pitanje nadležnost tijela kaznenog progona.

“Zanimljivo je kako je od briselskog ćate došao na poziciju suverenista, ali samo kad je u pitanju zaštita njegove ministrice. Mislim da mu je Nina Obuljen Koržinek jako važna, jedna od najbližih suradnica. Najmanje mu treba istraga protiv nje. EPPO je pokazao da je to spreman napraviti”.

Na kraju se dotaknuo izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

“Potreban nam je netko u DORH-u van sustava, ali to nije Ivan Turudić. S obzirom na to koliko je kompromitiran, građani mu ne mogu vjerovati. Pitanje je tko će biti pošteđen u Turudićevom mandatu”, zaključio je Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:10