AKCIJA MENADŽER

Šefovi Podravke htjeli dionice Vlade

Istražitelji sumnjaju da je šteta koji su uhićeni nanijeli Podravki veća od 250 milijuna kuna koliko je, zasad, u istrazi utvrdio Uskok. Taj bi iznos mogao narasti za još nekoliko desetaka milijuna kuna
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Šteta od nepunih 250 milijuna kuna, za koju USKOK tereti pritvorene menadžere Podravke na čelu s Darkom Marincem, po svemu sudeći neće biti konačan iznos koji je ta tvrtka izgubila u financijskim mlaverzacijama u protekle četiri godine rađenim, prema optužbi, s ciljem stjecanja većinskog udjela u Podravki Podravkinim novcem.

Istražitelji, kako neslužbeno doznajemo, “češljanjem” i analiziranjem izuzete dokumentacije, mahom vezane uz raznorazne financijske aranžmane Podravke, Fima grupe i financijskih ustanova kod kojih su podizani krediti, nailaze na podatke o dodatnim sredstvima koja su utrošena u cijeloj toj operaciji. Riječ je uglavnom o troškovima koje je snosila ili će snositi Podravka.

Tako bi već sada vrtoglavi iznos od 250 milijuna kuna ubrzo mogao narasti za još nekoliko desetaka milijuna.

Također se istražuje pod kojim je uvjetima dobiven “zaključni” kredit kod mađarske OTP banke od 34 milijuna eura, kojim je Fimina off shore tvrtka na Malti, na koju su prebačene kupljene dionice, zatvorila ranija zaduženja prema Merrill Lynchu u Londonu.

Mađarska banka

Je li više od pola milijuna kupljenih dionica Podravke, odnosno 10,6 posto udjela, bilo dovoljna garancija OTP banci za tako velik kredit? Istražitelji u to sumnjaju.

Pretpostavlja se, pogotovo imajući u vidu trenutnu vrijednost dionica Podravke, da je upravo Podravka morala dati dodatna financijska jamstva mađarskoj banci. U taj dio istrage uključena su nadležna tijela Mađarske i Velike Britanije.

Istražitelji na temelju pronađenih dokumenata smatraju da su Darko Marinac i Milan Horvat, vlasnik Fima grupe, zajedno s ostalim suosumnjičenima, ali i drugim, za sada nepoznatim osobama, razradili plan financiranja i preuzimanja 75 posto udjela u Podravki sredstvima Podravke.

Pristanak države?

Kako doznajemo, realizirana kupnja 10,6 posto dionica Podravke preko Fima grupe, na koju je trenutno ograničena formalna USKOK-ova istraga, trebao je biti samo prvi korak u cjelokupnom, dugoročnom planu.

Istražitelji navodno raspolažu informacijama da je ključan trebao biti sljedeći korak - kupnja 26-postotnog udjela u Podravki od države. Riječ je o udjelima HFP-a, te HFP-a i HZMO-a i Kapitalnog fonda.

I taj dio “otkupa” dionica trebao se, zbog postojećih propisa, ali i “zamagljivanja” plana, odigrati preko posrednika, ali ponovno sredstvima Podravke, odnosno jamstvima tog poduzeća.

U realizaciji tog ključnog koraka nameće se ključno pitanje: na temelju čega su Podravkini menadžeri računali da će država pristati na prodaju svog udjela u Podravki.

U svakom slučaju bez, najblaže rečeno, dobronaklonosti vladajuće strukture to ne bi bilo moguće napraviti.

Povlaštena cijena

Nakon toga, s obzirom na to da je krajnji cilj bio domoći se 75 posto plus jedne dionice, odnosno apsolutne vlasti nad Podravkom, trebalo je otkupiti dionice u vlasništvu raznih fondova. Dionice bi zapravo bile Podravkine, ali bi formalno glasile na posrednike poput Fima grupe koji su uz pomoć sredstava Podravke formalno kupovali dionice.

Menadžerska struktura tako bi imala neograničenu moć u Podravki.

U toj fazi kupljeni udjeli polako bi počeli prelaziti u vlasništvo samog menadžmenta, koji ima ugovoreno pravo na opcijske dionice i bonuse. Dakle, mogli bi stalno kupovati dionice po povlaštenoj cijeni i tako godišnje povećavati svoje osobne udjele u Podravki.

Međutim, policija i USKOK prekinuli su taj plan.

U istražnom zatvoru mogu ostati do godinu dana

Darku Marincu i ostalim osumnjičenicima sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić odredio je u četvrtak navečer jednomjesečni istražni zatvor.

Njihovi su branitelji najavili žalbe na tu odluku. Žalbe će razmatrati Izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Istragu u ovom slučaju provodi USKOK, koji prema novom ZKP-u ispituje svjedoke i provodi ostale potrebne dokazne radnje.

Istraga i istražni zatvor do mogućeg podizanja optužnice mogu potrajati šest mjeseci, a uz dopuštenje suda, ako postoje opravdani razlozi, najdulje godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 08:37