poslao pismo

Šef stožera Škare Ožbolt istupio iz HDZ-a: ‘Pristupio sam kao maturant, htio sam promijeniti stranku‘

Kazao je kako je premijeru Plenkoviću bila očita namjera ‘podariti‘ Milanu Bandiću još jedan mandat
Ante Šimunović
 Dragan Matic/Cropix

Šef izbornog stožera Vesne Škare Ožbolt danas je HDZ-u poslao pismo u kojemu ih obavještava kako s današnjim datumom istupa iz stranke. Riječ je o Anti Šimunoviću, široj javnosti poznatijem u aferi WhatsApp gdje ga se optuživalo za širenje mržnje, a bio je pokrenut i postupak isključivanja Šimunovića i još nekih članova iz HDZ-a, ali od toga nije bilo ništa.

Vesni Škare Ožbolt pridružio se u samome početku njene kampanje, no premda je rad za drugu političku opciju razlog za izbacivanje iz stranke, HDZ nije učinio ništa da se riješi prvog suradnika konkurentice njihovom kandidatu za gradonačelnika, Davoru Filipoviću. Vezu s HDZ-om Šimunović je odlučio sam prekinuti. Doduše, to je i uvjet da bude kandidat na listi Škare Ožbolt za Skupštinu Grada Zagreba.

- S danom 19. travnja 2021. istupam iz članstva HDZ-a, pa molim da me se briše iz evidencije članstva. Pristupio sam HDZ-u kao maturant, 11. veljače 1990. Do današnjih dana pokušavao sam promijeniti stvari unutar stranke, osobito unutar zagrebačkog ogranka. No danas, nakon dvaju koalicijskih mandata sa strankom BM365, uvjeren sam da je to nemoguće učiniti sa strankom koja je kreirala klijentelističko-koruptivnu mrežu u gradu Zagrebu - uvodno je napisao Šimunović.

Potom se obrušio na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića za kojega kaže da mu je očita namjera bila "podariti", kako kaže, Milanu Bandiću još jedan mandat. Kao potvrdu svoje teze navodi odbijanje raskidanja koalicije MB365, što je bio uvjet Damira Vanđelića da bude gradonačelnički kandidat HDZ-a u Zagrebu.

- Danas GO HDZ- a Zagreba vode ljudi koji su dio vladajuće gradske strukture, koji su u Gradsku upravu, gradska poduzeća i ustanove "smjestili" stranačke poslušnike, svoje kumove, rodbinu i prijatelje. To je razlog zašto u Zagrebu, bez obzira na jako dobre rezultate stranke na parlamentarnim izborima, HDZ-ovi kandidati na izborima dobivaju mizernih 5 do 6 posto. To je razlog zašto se unutar članstva o GO HDZ-a Zagreba govori posprdno kao o HDZ365 - piše Šimunović.

Dalje piše da je smrt Milana Bandića dovela HDZ u nemoguću poziciju jer im kandidat nema nikakve šanse za pobjedu, a u Skupštini nitko ne želi koalirati s HDZ-om.

- Tek kada se raspusti GO HDZ-a Zagreba, HDZ će moći započeti povratak na pozicije relevantnog čimbenika u gradskoj politici. Osobno više ni na koji način, pa ni formalnim članstvom u stranci, ne želim pridonositi HDZ-u u gradu Zagrebu - stoji u Šimunovićevom pismu HDZ-u.

Završava time da osjeća potrebu za značajnijim promjenama u rodnom gradu, pa je odlučio podržati Vesnu Škare Ožbolt jer je uvjeren da će ona "rasplesti klijentelističku mrežu uspostavljenu od koalicije HDZ-BM365".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:39