MLADEN NOVOSEL

ŠEF SSSH 'Budite uvjereni da zbog neradne nedjelje neće biti viška radnika, sigurno će 15% njih dodatno trebati zaposliti'

Mladen Novosel
 Bruno Konjevic / CROPIX

Gostujući u "Intervjuu tjedna" Media Servisa Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, govorio je o prvom u povijesti prvomajskom e-prosvjedu, zabrani rada nedjeljom, izmjenama Zakona o radu kao i smanjivanju plaća u državnim i javnim službama.

Međunarodni praznik rada sindikati su iznimno ove godine proveli u e-prosvjedu organiziranom od 11 do 12 sati na platformi Zoom pod sloganom "Radnicima hvala - ali prvo prava". Progovorili su upravo o pravima koja im se i inače uskraćuju, pa i za vrijeme pandemije koronavirusa.

- Poslodavci su mislili da će sindikati u budućnosti teško organizirati radnike jer će raditi kod kuće, na izdvojenim mjestima rada, na platformama, da će ih biti nemoguće organizirati, ali evo, današnjim prosvjedom smo pokazali kako će to biti moguće. Pokazali smo i da kad nam sve onemoguće, radnici će se moći organizirati, jer samo kad su radnici zajedno mogu zaštititi svoja prava - izjavio je Novosel.

Što se tiče smanjivanja plaća u državnom i javnom sektoru, osvrnuo se na zazivanu solidarnost i zapitao gdje je ta solidarnost kad je Vlada dala isti iznos potpore za radnike tvrtkama koje imaju pad prihoda od 20 posto, kao i onima koje su potpuno zatvorile svoja vrata.

- Sad kad je jedna i pol milijarda kuna samo za ožujak data poduzetnicima u privatnom sektoru, kad će još toliko ili više dobiti za 4. i 5. mjesec, kad se doista bude vidjelo koliko je u stvari taj novac iskorišten, ne samo za očuvanje radnih mjesta, nego za cjelovite plaće radnika, onda bi doista trebalo vidjeti treba li tad Vlada, u svojstvu poslodavca, zadirati u plaće radnika u javnom i državnom sektoru.

Novosel je također istaknuo i da ni u kojem slučaju neće pristati na izmjene Zakona o radu čime bi se još više smanjila prava radnika.

- To je nešto što bi bilo van svake pameti. Primjeri Italije, Španjolske i Danske - gdje su se socijalnim sporazumom dogovarale mjere, no kod nas HUP-u, kao nažalost jedinom reprezentativnom socijalnom partneru, to ne pada na pamet. HUP bi htio da se svaki korak mijenja zakonima, što je van svake pameti - izjavio je za Media Servis.

Još jednom je ponovio da se zalažu za zakonsko ograničavanje radnog vremena nedjeljom i blagdanima, što je zasad na snazi samo tijekom mjera Nacionalnog stožera kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. A na pitanje na čemu temelji pretpostavku da takav potez neće rezultirati masovnim otpuštanjem radnika, Novosel je odgovorio:

- Uzmimo činjenicu da dnevno radnici u trgovini rade daleko više od propisanog radnog vremena od osam sati - ako će poslodavci poštivati radno vrijeme radnika, ako će Državni inspektorat konačno raditi svoj posao i nadzirati radno vrijeme u sektoru trgovina, budite uvjereni da neće biti viška radnika, nego će sigurno 15 posto radnika dodatno trebati zaposliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:06