MARKIĆ U SABORU

Šef SOA-e otkrio koje su najveće sigurnosne ugroze Hrvatskoj, komentirao i uhićenje župana

Markić ističe da na Hrvatsku jako utječe i pitanje regionalne nestabilnosti

Daniel Markić

 Damjan Tadic/Cropix

Šef SOA-e Daniel Markić se nakon današnje zatvorene sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora obratio novinarima.

Prezentirao je rad za prošlu godinu, a njegovo je izvješće prošlo.

- Najveći događaj prošle godine bila je brutalna ruska agresija na Ukrajinu, to je dio našeg izvješća, kao i njene posljedice za Hrvatsku, izravne i neizravne. Obje strane, Zapad i Rusija, ne žele izravni sukob, a nadamo se da i neće. Razvoj situacije je nepredvidiv, rekao je Markić i dodao da se mora raditi na jedinstvu Zapada, prenosi N1.

Nije htio komentirati vojnu pomoć koja stiže Ukrajini. Rekao je da je to u nadležnosti Ministarstva, a dodao i da nije siguran da je dobro to komunicirati prema van.

Novinari su ga upitali i o sukobu premijera i predsjednika, no Markić to nije htio komentirati. Rekao je da je njegova primarna zadaća da Služba bude funkcionalna i da čini sve da to bude tako. Istaknuo je da nema političkih pritisaka prema SOA-i.

image
Damjan Tadic/Cropix

Osvrnuo se i na slučaj Zambija. Uključena su, kaže, četiri ministarstva, a nakon početnog sudjelovanja SOA-e, nije bilo potrebe da se uključuje u to.

- Ne bih rekao da nitko ništa ne zna, ali dopustite da te četiri institucije skupe sva potrebna saznanja pa će vam reći što treba. Ne bih komentirao da ne bih ja slučajno utjecao na ovaj slučaj, rekao je Markić.

Komentirao je i današnje uhićenje vukovarskog župana Dekanića, rekavši da to vjerojatno znači da institucije rade bez pritiska.

Upitan o sigurnosnim ugrozama u Hrvatskoj, Markić nabraja terorizam, ekstremizam i organizirani kriminal, no ističe da na Hrvatsku jako utječe i pitanje regionalne nestabilnosti. Na pitanje ima li u Hrvatskoj ruskog utjecaja, Markić kaže da se može pretpostaviti da da.

image
Damjan Tadic/Cropix

Govorio je i o stanju u regiji.

- Od ljeta se čak poboljšalo. Imamo tendenciju biti najviše zabrinuti, ali vidimo procese, ponajviše u BiH i određene reakcije srpskog vrha koji pokušava raditi na zatopljenju odnosa. Vidjet ćemo kakvi će biti rezultati. Svi smo svjedoci, posebno nakon perioda covida, ne samo u Hrvatskoj, nego svugdje je došlo do porasta ekstremizma. Moramo biti oprezni, širi se govor mržnje, teško je razlučiti gdje je granica između govora mržnje na internetu i onoga što je netko spreman učinti u stvarnom životu, kaže Markić, prenosi N1.

Osvrnuo se i na najavu premijera Plenkovića o promjeni zakona kako bi se spriječilo curenje informacija iz istraga. Ističe da to treba bolje urediti.

- Možemo svi pretpostaviti tko je AP, kaže Markić i dodaje da ‘je bitno da se država bori protiv korupcije i organiziranog kriminala‘.

-SOA, MUP, USKOK, PNUSKOK, EPPO, svi smo dio jednog. Moje je da se pobrinem da Služba radi svoj posao kako treba, bez obzira na te nesuglasice, rekao je.

image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:11