DVA ZASTUPNIKA

Šef IDS-a: ‘Nismo skroz zadovoljni, znamo zašto nismo dobili treći mandat. Da, čuo sa se s Peđom Grbinom‘

Priželjkivali mo veći broj mandata, ali je prekrajanje izborne jedinice učinilo svoje

Loris Peršurić, Dalibor Paus i Valter Glavičić

 Goran Sebelic/Cropix

Samo 79 glasova nedostajalo je IDS-u za treći mandat u Hrvatskom saboru, a u njemu će ovu stranku zastupati njegov predsjednik Dalibor Paus te porečki gradonačelnik Loris Peršurić koji je na listi IDS-a i partnera dobio najveći broj preferencijalnih glasova uz Pausa. Nakon burne izborne noći koja je počela izlaznima anketama po kojima dobivaju samo dva mandata, pa do prvih rezultata DIP-a koji su im davali čak četiri mandata da bi na kraju prebrojavanja došli na rezultate izlaznih anketa, IDS-ovci nisu skroz zadovoljni. Priželjkivali su tri mandata.

- Iako smo priželjkivali veći broj mandata, svjesni smo kako je na rezultate izbora značajno utjecala polarizacija između ljevice i desnice, kao i prekrajanje izbornih jedinica prema kojemu su Matulji maknuti iz VIII. izborne jedinice, a nadodani su Novi Vinodolski i Bakar. U tim okolnostima, a prema rezultatima izbora iz 2016., izgubljeno je gotovo 600 glasova našeg biračkog tijela, istaknuo je Paus dodajući kako su u IDS-u zadovoljni s brojem osvojenih glasova koji se pokazao veći u odnosu na prethodne izbore. IDS je u VIII. izbornoj jedinici zajedno s koalicijskim partnerima osvojio više od 32 700 glasova.

- Birači su pokazali da su prepoznali naš trud i brigu za Istru i zato ćemo se i u iduće četiri godine nastaviti boriti za interese Istre u Saboru kao i do sada.Hvala biračima, simpatizerima i članovima koji su nam dali podršku na ovim nacionalnim izborima. Njih više od 32 tisuće odabralo je jedini glas Istre u Saboru, zato ćemo se nastaviti boriti za decentralizaciju, veće plaće, najbolje uvjete za sve naše generacije i istarski identitet. Za treći mandat koalicije nedostajalo je 79 glasova, no IDS je ipak ispunio svoje ciljeve. Posebne čestitke Paus je uputio Lorisu Peršuriću koji je osvojio zavidan broj preferencijalnih glasova čime je osigurao drugi mandat IDS-a u 11. sazivu Hrvatskog sabora, poručio je Paus. Na pitanje novinara namjerava li podnijeti ostavku buduću da IDS s partnerima nije osvojio tri mandata, Paus je kazao kako je njegov mandat uvijek na raspolaganju predsjedništvu stranke, pa tako će to biti i ovaj put.

- Mi smo sada u procesu euparlamentarnih izbora i do utorka treba predati liste. Nakon utorka predsjedništvo će se sastati, a moj mandat je uvijek na raspolaganju. Predsjedništvo će analizirati i donijeti će svoju odluku, poručio je. I dalje u ovoj stranci stoje pri tome da HDZ-u neće dati podršku. S druge strane čuli su se s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom, no o bilo kakvoj suradnji tek trebaju razgovarati.

- Razgovarat ćemo, čut ćemo se ovih dana pa ćemo vidjeti, zaključio je predsjednik IDS-a koji je većinu glasova u Istri dobio u Pazinu, Novigradu i Poreču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:14