DRŽAVNI TAJNIK

Šef HNS-a živi u najvećem i najskupljem stanu: ‘Država nije imala nekretninu koja bi mi pasala‘

Stjepan Čuraj našao je novi dom u Zagrebu koji mjesečno košta više od 9.000 kuna. Dobar dio podmiruje mu država

Stjepan Čuraj

 Goran Mehkek/Cropix

Stjepan Čuraj, predsjednik HNS-a i državni tajnik u Ministarstvu financija, od svih 10 državnih dužnosnika kojima ministarstva plaćaju najam privatnih stanova, s obitelji živi u najvećem i najskupljem stanu u Zagrebu.

Čuraj je 27. listopada 2020. unajmio četverosobni stan od 112,55 četvornih metara na Črnomercu, koji mjesečno plaća 9103 kune, ili 1213 eura, s time da mu Ministarstvo plaća najam 90 kvadrata, koliko ima pravo prema Uredbi, a ostatak plaća sam.

Dakle, kako su nam odgovorili iz Ministarstva financija, a i on sam je pojasnio, ugovor o najmu stana sklopili su Ministarstvo, fizičke osobe kao suvlasnici stana i Čuraj kao korisnik, a njime je utvrđeno da Ministarstvo snosi troškove najma za površinu od 90 kvadrata u iznosu od 6753,40 kuna, a najamninu za preostalu površinu stana i režijske troškove za cijeli stan snosi dužnosnik. Odnosno, 2350 kuna za najamninu, kako nam je objasnio Čuraj.

- S obzirom da Državne nekretnine nisu raspolagale slobodnim stanom odgovarajuće veličine za potrebe dužnosnika Stjepana Čuraja i članove obitelji, suprugu i dvoje djece, Ministarstvo financija je na temelju prethodne suglasnosti nadležnog Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sklopilo ugovor o najmu četverosobnog stana u stambenoj zgradi ukupne površine 112,5 kvadrata - odgovorili su nam iz Ministarstva.

Bilo mu neisplativo putovati

Vlasnici, kaže Čuraj, nisu bili za to da im se objavljuju imena niti adresa stana.

- Kada sam došao na dužnost, prva dva mjeseca sam putovao iz Osijeka u Zagreb, ali nisam imao pravo na službeni auto i putne troškove, vidio da mi je to neisplativo i odlučili smo da ćemo se preseliti u Zagreb cijela obitelj, supruga i dvoje djece. Tražio sam četverosobni stan jer imam muško i žensko dijete, no Državne nekretnine nisu imale takav stan, pa smo tražili privatni najam - pojašnjava Čuraj.

Kaže kako je prijavio boravište u Zagrebu, dok mu je prebivalište u Osijeku odakle je rodom i tamo ima svoj stan, a u Zagrebu mu i djeca sada idu u školu.

Cijena je određena, kaže, sukladno tržišnim uvjetima.

- Poslao sam Ministarstvu desetak sličnih stanova i izvukli smo prosječnu cijenu najma, koja iznosi 10 eura po metru četvornom - kaže.

Čuraj je državni tajnik od 24. rujna 2020., a prije toga je bio saborski zastupnik HNS-a od 9. lipnja 2017. do 22. srpnja 2020.

Kao državni tajnik ima plaću od 16.400 kuna. U njegovu i vlasništvu supruge je stan u Osijeku od 120 četvornih metara, koji su kupili od plaće i kreditom. Vrijednost stana nešto je veća od milijun kuna. Ima i trećinu suvlasništva nad stanom u Osijeku od 55 kvadrata, što je naslijedio.

Vozi Škodu Superb iz 2009., a žena Mercedes B-klase iz 2014.

Naknade, plaća, štednja i krediti

Uštedio je 178.000 kuna od naknada u nadzornim odborima i predstavničkim tijelima, te 20.000 eura od plaće, dok supruga ima 10.000 eura štednje.

Ima dva kredita, jedan od 128.000 eura iz 2019. kojeg će po kamatnoj stopi od 2,6 posto plaćati 15 godina, dok će onaj iz 2014. od 30.000 franaka s kamatnom stopom od 3,24 posto plaćati do 2024.

Čuraj je u prosincu 2020. zamijenio Predraga Štromara na mjestu predsjednika stranke. Bio je član Predsjedništva i saborski zastupnik, kao i zamjenik Štromaru u stranci. Političku karijeru započeo je kao gradski vijećnik Grada Osijeka od 2008. do 2009. Potom postaje vijećnik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije gdje je bio dva mandata, do 2013.

Završio je Ekonomski fakultet u Osijeku, a na Pravnom fakultetu u Osijeku postao je stručni specijalist javne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 00:48