MUKE OGRANKA

SDP traži nestranačkog branitelja koji će Sabu zamijeniti u Vukovaru, u igri bivši kandidat Živog zida

Kako doznajemo, u užem su izboru kirurg ortoped iz vukovarske bolnice Zoran Aleksijević i bivši vukovarski branitelj Damir Maduna
Željko Sabo
 Dragan Matić/Cropix

SDP u Vukovaru nakon što je gradska stranačka organizacija prije dva tjedna raspuštena, a njezin dugogodišnji predsjednik Željko Sabo izbačen iz stranke, traga za kandidatom za vukovarskog gradonačelnika.

U potrazi su, kako neslužbeno doznajemo iz te stranke, za nestranačkim kandidatom i to iz prilično očitog razloga - od tamošnje stranačke organizacije koja je godinama bila pod Sabinim utjecajem, nije ostalo puno. Vukovarski SDP je do kraja podržavao Sabinu želju da se unatoč koruptivnim repovima ponovo kandidira za gradonačelnika. Većina njih će i nakon raspuštanja vukovarskog SDP-a nastaviti slijediti Sabinu ambiciju da se kao neovisni kandidat natječe za novi gradonačelnički mandat.

Oni koji su proteklih godina oponirali Sabi u vukovarskom SDP-u ili su izbačeni iz stranke ili su se politički pasivizirali. Sadašnja povjerenica SDP-a za Vukovar, županijska predsjednica SDP-ova Foruma mladih Biljana Gaća, našla se u nezavidnom položaju - u tijesnim rokovima mora pronaći nestranačkog kandidata za vukovarskog gradonačelnika kojeg bi SDP podržao i formirati stranačku izbornu listu za gradsko vijeće.

Kandidata ta stranka, kako neslužbeno doznajemo, pokušava naći u braniteljskoj populaciji. U SDP-u naime vjeruju da osoba s braniteljskim iskustvom, koja bi istodobno bila prihvatljiva i srpskoj manjini u gradu u kojem i 30 godina od rata i 23 godine od mirne reintegracije rat još figurira kao ključna tema, ima kakve-takve izglede dobiti glasove Vukovaraca.

Pregovori

Jedan od dvojice nestranačkih kandidata s kojim se pregovara ili se pregovaralo o kandidaturi za vukovarskog gradonačelnika, tvrde naši izvori iz SDP-a, ugledni je kirurg ortoped iz vukovarske bolnice, Zoran Aleksijević. Riječ je o jednom od vrsnijih hrvatskih ortopeda kojem na operacije u Vukovar dolaze pacijenti i iz drugih krajeve naše zemlje.

On i njegova supruga Agneza, medicinska sestra, u vukovarskoj su bolnici ostali do pada Vukovara 18. studenoga 1991. Aleksijević je prvi liječnik iz vukovarske ratne bolnice koji se već u listopadu 1997., tri mjeseca prije službenog dovršetka procesa mirne reintegracije, vratio u Vukovar iako je imao posao u bolnici u Lovranu. Međutim, razgovori koje su predstavnici vrha SDP-a prošli vikend obavili s Aleksijevićem, kako doznajemo, nisu dali rezultata jer ugledni liječnik nije prihvatio SDP-ovu ponudu.

Drugi kandidat, tvrde naši izvori, koji je za razliku od Aleksijevića vrlo zainteresiran da kao nestranački kandidat dobije SDP-ovu podršku za vukovarskoga gradonačelnika, bivši je vukovarski branitelj Damir Maduna.

U jeku napetosti zbog postavljanja dvopismenih latiničnih i ćiriličnih ploča na institucijama u Vukovaru 2014. Maduna je bio aktivist građanske inicijative "Grad, to smo mi". Ta je inicijativa, nastojeći smanjiti tenzije, predlagala da se umjesto dvopismenih latiničkih i ćiriličnih ploča, na ulazu u institucije uz ploče na hrvatskom postave i ploče na jezicima svih nacionalnih manjina koje žive u Vukovaru.

Maduna je, međutim, osoba sklona mijenjati stranke - u ožujku 2016. nakon što je Krešo Beljak izabran za predsjednika HSS-a, učlanio se u HSS, ali se već godinu kasnije, na lokalnim izborima u proljeće 2017. natjecao kao zamjenik Pavla Josića, kandidata Živog zida za vukovarskoga gradonačelnika. Danas, četiri godine kasnije, Maduna je spreman biti nestranački kandidat SDP-a za vukovarskoga gradonačelnika. S njim pregovori još traju, a ishod će biti jasan ovih dana, najkasnije do kraja tjedna.

Bez velikih očekivanja

Povjerenica SDP-a za Vukovar Biljana Gaća nije nam dala određen odgovor na pitanje hoće li se, u slučaju da se Maduna ispostavi kao loš izbor, naposljetku ipak ona kandidirati kao stranačka kandidatkinja za gradonačelnicu.

​Sugovornik iz vrha SDP-a koji je želio ostati anoniman nešto je rječitiji. "Nakon godina Sabine stranačke vladavine, političke dionice SDP-a u Vukovaru ne stoje naročito dobro pa u tome gradu na ovim izborima nemamo prevelikih očekivanja. Bitno je da održimo glavu iznad vode, da naša lista preskoči prag od 5 posto i da osvojimo neko mjesto u Gradskom vijeću."

Igor Dragovan vodit će Klisovićev stožer

U Zagrebu, u kojem je Predsjedništvo SDP-a nedavno također raspustilo gradsku stranačku organizaciju, kandidat te stranke za zagrebačkoga gradonačelnika Joško Klisović i službeno je potvrđen u utorak.

Na čelu Klisovićeva i SDP-ova izbornog stožera za Zagreb bit će Igor Dragovan, bivši saborski zastupnik i dugogodišnji glavni tajnik te stranke. Dragovan nam je to u ponedjeljak i sam potvrdio. O okosnici SDP-ove kampanje u Zagrebu Dragovan tada nije htio govoriti dok Klisović ne bude i službeno potvrđen. (S.L.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:07