HSS razbio većinu

SDP: To je jeftin trik, župan bi ionako smijenio šeficu Skupštine

Glasnović je poručila da ne želi biti ‘smokvin list‘ izvršnoj vlasti

Stjepan Kožić

 Darko Tomas/Cropix

HSS-ova Martina Glasnović dala je ostavku na dužnost predsjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije, a Klub vijećnika HSS-a nije više dio većine u skupštini, priopćio je HSS Zagrebačke županije, koji u skupštini ima četiri zastupnika.

Razlog napuštanja vladajuće koalicije nezadovoljstvo je HSS-a, kako su priopćili, time što je skupština stavljena "u funkciju osobnih afiniteta i želja župana Stjepana Kožića", koji nije iskazao dovoljno volje za realizaciju projekata unatoč tome što je županijski proračun donesen još u studenom prošle godine.

Kožiću zamjeraju što nije startao s javnim pozivima i natječajima za sufinanciranje programa i projekata udruga iako za to, tvrde u HSS-u, postoje svi preduvjeti. Glasnović je poručila da ne želi biti "smokvin list" izvršnoj vlasti za stavljanje na dnevni red sjednica skupštine točaka dnevnog reda čiji dokumenti nisu u skladu sa Statuom i Poslovnikom.

Tu je vijest SDP Zagrebačke županije dočekao s negodovanjem. Oni napominju da su HSS-ovi članovi Županijske skupštine izabrani na listi koju je predvodio SDP, a potom su formirali većinu s HDZ-om i županom Kožićem, iako je većina bila moguća i bez HDZ-a.

Predsjednik županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije Mihael Zmajlović podsjeća: "Odmah nakon izbora HSS je pretrčao HDZ-u i Kožiću, čime je prevario glasače, a Martina Glasnović dobila je mjesto predsjednice Skupštine". Zmajlović ocjenjuje da "nitko nije naivan i da su svi svjesni da je za to postojala neka kompenzacija, pitanje je samo koja i kolika će ponovno biti cijena nove većine".

Glasnović je, upozorava Zmajlović, znala i prije dvije i pol godine tko su Stjepan Kožić i HDZ, te zaključuje: "Kožić je već tada bio pod istragom USKOK-a i pod sumnjom za ometanje istrage i davanje lažnog iskaza, zlouporabu položaja, a danas je i ‘ponosni‘ vlasnik USKOK-ove pravomoćne optužnice.

Konačno, taj isti Kožić i HDZ su je, početkom 2019., već jednom smjenjivali s mjesta ravnateljice JU ‘Zeleni prsten‘. Teško možemo vjerovati da su pravi razlozi za njezinu ostavku oni koje navodi. Svatko tko imalo prati županijsku politiku zna da je ostavka Glasnović jeftin trik, a sve kako ne bi bila smijenjena od strane Kožića i HDZ-a. Drugo se nije moglo niti očekivati jer ‘tko s HDZ-om tikve sadi, o glavu mu se razbijaju!‘"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:39