INTERVJU

SDP-ovac Mišel Jakšić: Martina Dalić me poslušala i radnicima Podravke povećat će plaće

‘Veseli me što su prestali bratoubilački ratovi u SDP-u koji su trajali tri-četiri godine‘
Mišel Jakšić
 Željko Hajdinjak/Cropix

Iako će u svibnju napuniti tek 35 godina, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić vrlo je iskusan političar. Već pet godina vodi Koprivnicu, jedan od najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj, a od prošlog srpnja je i saborski zastupnik, gdje je predsjednik Odbora za zakonodavstvo.

Bio je kritičar Davora Bernardića, ali i sadašnjeg SDP-ova šefa Peđe Grbina, s kojim je u međuvremenu počeo prilično kvalitetno surađivati. Koprivnica nije velik grad, ali je strateški vrijedan jer su ondje sjedišta Podravke i Belupa, izuzetno važnih nacionalnih kompanija, i zato je za SDP jako važno zadržati vlast u središtu Podravine.

Prije gotovo tri godine spominjani ste kao kandidat za predsjednika SDP-a, izjavili ste kako ste spremni ujediniti i povesti SDP. Zašto niste?

- Rekao sam da sam spreman biti dio tima koji može promijeniti SDP. Radilo se grupi mlađih gradonačelnika koja je vidjela da stranka ide u krivom smjeru, ali tada u SDP-u nije bilo političke volje da se podrži takva inicijativa.

Jesu li lokalni izbori presudni za SDP, kako se ističe u medijima?

- SDP je velika stranka, koja ima dugu povijest djelovanja u Hrvatskoj te mislim da ovi izbori nisu presudni. Ali su jako važni, definitivno. Zato je jako važno da sačuvamo sredine u kojima smo na vlasti i osvojimo još neke općine, gradove i županije. Ono što me veseli i čini optimistom jest što su prestali bratoubilački ratovi unutar SDP-a koji su trajali posljednje tri-četiri godine. Naši unutarstranački odnosi su puno mirniji i konstruktivniji, i to me veseli.

U prošlosti niste bili bliski s Peđom Grbinom, štoviše podržavali ste njegova suparnika Željka Kolara. Kakvi ste s Grbinom otkako je šef SDP-a?

- Kolega Grbin i ja imamo jako dobre odnose, iako bismo to trebalo pitati i njega. U Saboru dobro surađujemo, a što se tiče kampanje za lokalne izbore, također imamo punu podršku središnjice SDP-a. Sve što smo tražili, riješili smo u razgovoru za nekoliko minuta. On je povukao neke teške poteze, ali morali su se povući zbog budućnosti SDP-a, kao u slučaju Željka Sabe ili raspuštanja zagrebačke organizacije SDP-a.

Međutim, donedavno je SDP bio jedina ozbiljna stranka na lijevom centru u Hrvatskoj, a sada imate konkurenciju u Možemo!. Koliko su vam oni prijetnja?

- Trebamo priznati da su se Možemo! i Tomislav Tomašević pojavili ponajprije zato što se zagrebački SDP već dugo vremena nije nametnuo kao ozbiljna opozicija Milanu Bandiću. Sigurno da je takvo ponašanje pomoglo Tomaševiću, ali mislim da će unutarstranačke promjene koje smo donijeli pomoći da SDP opet postane najjača politička stranka u Zagrebu.

SDP ima teškoće i u drugim sredinama. Nije li problematično da od važnijih gradova vaši kandidati dobro stoje samo u Rijeci, Sisku, Koprivnici i Umagu?

- Opet se vraćamo na to da je u posljednjih desetak godina, SDP izgubio doticaj s raznim društvenim skupinama, od sindikata do intelektualaca i mlađih generacija. Sve što sada radimo svodi se na to da želimo pokazati kako smo otvoreni za sve ljude koji s nama žele graditi bolju Hrvatsku. Naš cilj je da građani ponovno percipiraju SDP kao stranku koja rješava probleme i štiti njihove interese.

Vi ste pet godina gradonačelnik Koprivnice pa ćete vjerojatno kampanju temeljiti na dosadašnjim rezultatima vašeg mandata. Koji su to?

- To je teško nabrojati u nekoliko rečenica. Prije svega, Koprivnica je već desetljećima jedan od ekonomski najjačih gradova u Hrvatskoj, i to je nešto što smo uspjeli sačuvati i u ovom kriznom razdoblju. Donijeli smo nove mjere za pomoć poduzetnicima, a naše gospodarstvo je jedno od rijetkih, koje je uspjelo povećati izvoz u krizi. Jedini smo grad u državi koji svim našim redovnim studentima isplaćuje stipendije, ovdašnjim učenicima financiramo udžbenike i bilježnice, a cijene vrtića su niske.

Dobro povlačimo sredstva iz europskih fondova i obnavljamo infrastrukturu. Na primjer, obnovili smo vodoopskrbnu mrežu tako da gubitak vode iznosi manje od deset posto, što je bolje od prosjeka EU. Napravili smo jedan vrtić i dva obnovili, a sada obnavljamo školsku dvoranu, a uskoro krećemo u gradnju nove osnovne škole. Prošle godine obnovili smo 12 kilometara prometnica, a veselimo se i velikom državnom projektu izgradnje željezničke pruge.

Niste djelovali jako sretno kada je Martina Dalić imenovana predsjednicom Uprave Podravke. Ipak ste gradonačelnik Koprivnice, jeste li imali kontakte s njom?

- Problematizirao sam način izbora Martine Dalić za predsjednicu Uprave, a podsjećam kako je i velik dio javnosti okrenuo palac prema dolje, zbog načina kako se politika uplela u taj izbor. Usto, logično je da kao gradonačelnik pokazujem interes za situaciju u Podravki, jer radi se o tvrtki koja je izuzetno važna za naš kraj, ali i Hrvatsku.

U međuvremenu smo se sreli i odradili dva radna sastanka. Nakon toga, feedback je izuzetno pozitivan jer je gospođa Dalić najavila nastavak Podravkinih investicija, ali i nešto što smo predlagali jer smatramo da je jako važno, a to je povećanje radničkih plaća već u travnju. Usto je počela raščišćavati neke probleme koji postoje desetljećima, i koliko mogu primijetiti, njezini dosadašnji potezi imaju podršku među građanima Koprivnice i zaposlenicima Podravke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:36