DANIJEL FERIĆ

SDP-ov kandidat za župana Istre: ‘Ključno je ukidanje golfa na pulskom Muzilu‘

Veli da je nekadašnje vojno područje u državnom vlasništvu postalo simbol pogodovanja investitorima i ignoriranja volje građana
Danijel Ferić
 Goran Šebelić/Cropix

- Predstojeći lokalni izbori su borba za demokratičnije, socijalno osjetljivije, ravnopravnije, zelenije i poštenije društvo. Borba za fer Istru jednakih šansi, kazao je danas u Puli SDP –ov kandidat za istarskog župana Danijel Ferić koji je predstavio svoj izborni program zajedno sa svojom zamjenica Antonellom Degrassi. Kao jednu od glavnih točaka svog programa, kojim se nada pobijediti zasad jedinog istaknutog kandidata za župana Borisa Miletića iz redova IDS-a, je ukidanje golfa na pulskom Muzilu. Veli da je nekadašnje vojno područje u državnom vlasništvu postalo simbol pogodovanja investitorima i ignoriranja volje građana i građanki.

Građani će imati uvid u isplate

-Kad je u pitanju zaštita okoliša najveći izazov na županijskoj razini je usklađenost županijskog prostornog plana s novim ciljevima iz Zelenog plana EU, odnosno, zaštita prostora od prekomjerne izgradnje i devastacije, kao i izmjene prostornog plana županije vezano za zone predviđene za izgradnju građevina za oporabu otpada, istaknuo je Ferić. Dodao je i da će putem besplatne aplikacije svi građani imati će uvid u isplate iz županijskog proračuna koji iznosi 1.619.600.000 kuna, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput dnevnica ili reprezentacije svih zaposlenika županije.

- Također, uvest ćemo participativno budžetiranje pri izradi proračuna. Imat ćemo manju i efikasniju javnu upravu te ćemo racionalizirati županijske firme i ustanove, a Istarska županija će izaći iz vlasničke strukture promašenog projekta Brijuni Rivijera, istaknuo je Ferić.

Posebno se osvrnuo na održivo gospodarenje otpadom te je naglasio da treba zaustaviti izgradnju sušionice fekalnog mulja u sklopu Kaštijuna jer to je pogrešno mjesto.

- Ulaganja u Kaštijun neće dati rezultate jer je on samo zadnja karika u upravljanju otpadom u općinama i gradovima. Osim dovoljnog broja reciklažnog otpada u Istri treba izgraditi i postrojenje za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada, uspostaviti postrojenje za obradu i recikliranje građevinskog i krupnog komunalnog otpada, izgraditi postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala te izvršiti sanaciju zatvorenih odlagališta neopasnog otpada, kazao je.

Govoreći o 22 poslovne zone u Istri, nagovijestio je sufinanciranje izgradnje komunalne infrastrukture kako bi poduzetničke zone bile generator rasta i radni okoliš za 2.000 novih radnih mjesta. SDP-ov kandidat za župana zalaže se za održiv turizam koji će čuvati obalni pojas, ekološki turizam, bez, kako kaže, megalomanskih projekata kojima se pod krinkom koncesija devastira priroda i rasprodaje zemljište na 100 godina.

Istra kao regija znanja i izvrsnosti

- Turizam koji će biti u službi građana i građanki, turizam koji omogućuje participativno upravljanje građana javnim resursima kao što je to slučaj u Balama. Istra je već pretvorena u regiju konobara i čistačica, istaknuo je Ferić koji je najavio i povlačenje 2 milijarde kuna europskog novca. Njegova zamjenica najavila je izgradnju četiri doma za starije i nemoćne, i to u Labinu i Pazinu koji su u visokoj fazi pripreme, te dva na Puljštini. Jedan u Fažani gdje je osigurano zemljište za izgradnju te je u tijeku izrada projekta te u Puli gdje, kako kaže, neodgovornošću gradske uprave još nisu stvoreni ni prostorni preduvjeti. Zalaže se i za dogradnju osnovnih i srednjih škola zbog jednosmjenske nastave, izgradnju skloništa za napuštene životinje te povećanje iznosa za stipendije kao i njihovog broja.

-Želimo da Istra bude regija znanja i izvrsnosti zato ćemo upeterostručiti broj stipendija te ih povisiti u rangu državnih stipendija u iznosu od 1.200 kuna, zaključila je Degrassi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:22