PRIOPĆENJE

Savjet HNB-a: ‘Izdašna likvidnost ublažila je učinke globalnog monetarnog zaoštravanja‘

Rast zaposlenosti u srpnju i kolovozu u odnosu na prosječnu razinu iz prethodnog tromjesečja je usporio

Hrvatska Narodna Banka
 

 Goran Mehkek/Cropix

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u srijedu je konstatirao da je prilagodba instrumenata monetarne politike u procesu pristupanja europodručju povećala ionako izdašnu kunsku likvidnost banaka, što je ublažilo učinke zaoštravanja globalnih uvjeta financiranja na rast domaćih kamatnih stopa.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici konstatirao da je u drugom tromjesečju 2022. nastavljen snažan rast realne gospodarske aktivnosti na tromjesečnoj razini, premda nešto slabijim intenzitetom nego na početku godine, navodi se u priopćenju iz središnje banke.

Ipak, kako navode, godišnja stopa rasta realnog BDP-a ubrzala se zbog niske razine gospodarske aktivnosti u istom kvartalu 2021. Pritom su pOvoljna kretanja najviše bila podržana iznimno dobrim ostvarenjima u turizmu, ali i jačanjem rasta osobne potrošnje.

Model brze procjene BDP-a, zasnovan uglavnom na podacima dostupnima za srpanj i stoga podložan rizicima, upućuje da bi se u trećem tromjesečju realna gospodarska aktivnost mogla zadržati na razini iz prethodna tri mjeseca, uz mogućnost dodatnog slabljenja gospodarskih izgleda prema kraju godine, navodi se u priopćenju.

Rast zaposlenosti u srpnju i kolovozu u odnosu na prosječnu razinu iz prethodnog tromjesečja je usporio, a realne plaće u srpnju nastavile se smanjivati. Inflacija potrošačkih cijena nastavila je ubrzavati, ali blažim intenzitetom nego u prvoj polovini godine, dosegnuvši 12,3 posto u srpnju, čemu je, između ostalog, pridonijelo pojeftinjenje naftnih derivata.

Prilagodba instrumenata monetarne politike u procesu pristupanja europodručju povećala je ionako izdašnu kunsku likvidnost banaka, što je ublažilo učinke zaoštravanja globalnih uvjeta financiranja na rast domaćih kamatnih stopa, konstatirano je na savjetu HNB-a.

Kako se dodaje u priopćenju, tijekom kolovoza nastavljen je snažan rast kredita poduzećima, posebno u djelatnostima povezanima s proizvodnjom i distribucijom energije. U nešto manjoj mjeri, porasli su i plasmani stanovništvu, i to najviše u segmentu stambenih kredita.

Savjet HNB-a dao je suglasnost Nadzornom odboru Wustenrot stambene štedionice d.d. da Rainer Hager obavlja funkciju člana uprave te štedionice, zaključuje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:21